SACRE CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

RECEPTEN VOOR HALLOWEEN

 

Pompoensoep

(beter dan van Bocuse)

 

redelijk eenvoudig         voorbereiding: 15 minuten        oven: 2 uur

 

Met Halloween staat de pompoen centraal. Maar dat is niet altijd zo geweest.  Halloween, een voorchristelijk feest dat in met name Ierland ook na de intocht van het Christendom bleef bestaan, werd rond 1 november gevierd.  Op dat moment werd het einde van het jaar gevierd: alle oogst was immers nu echt binnen en de lange winter begon langzaamaan. Om de geesten van overledenen weg te houden werden er buiten lichtjes aangestoken in uitgeholde knollen.  De Ieren de in de afgelopen eeuwen naar Amerika emigreerden, wilden deze gewoonte handhaven. Ze troffen echter geen knollen, maar pompoenen aan. Enfin, met zo'n pompoen kun je natuurlijk allemaal lekkers maken.  Pompoensoep bijvoorbeeld.

Deze soep is afgeleid van een recept van Bocuse. Ik weet, het klinkt misschien een beetje pretentieus, maar deze soep is beslist nóg lekkerder.

Wat het helemaal gezellig en sfeervol maakt, is dat je de soep in de pompoen zelf serveert.

 

Nodig:

1 oranje pompoen

1 bakje crème fraîche van 250 ml.

100 gr. geraspte kaas (liefst gruyère of appenzeller)

1/2 bouillonblokje

scheutje truffelolie

peper en zout naar smaak

 

 

Zet de oven op 160 graden.

'Onthoofd' de pompoen met een stevig koksmes. Snijd eventueel aan de onderkant ook nog een beetje af, zodat hij recht kan staan in de oven.

Haal met een lepel en je handen alle pitten en draden uit het binnenste van de pompoen.

Zet de pompoen met zijn dekseltje ongeveer 2 uur in de oven. Het vruchtvlees moet dan zacht zijn. Zet wat water op (in een waterkoker). Schraap het vruchtvlees voorzichtig los met een lepel en prak het dan een beetje met een vork. Voeg de kaas toe en de truffelolie, verkruimel het halve bouillonblokje en voeg wat kokend water toe, net zoveel dat de crème fraîche er straks nog bij kan en je nog wat kunt doorroeren.  

Het wordt een dik machtig soepje, maar dat is niet erg. Voeg op het laatst de crème fraîche toe, proef of er nog wat zout bij moet en maal er wat peper over. Voilà een heerlijke warme soep voor een koude halloween.

 

 

 

 

Colcannon - traditionele Ierse Halloween kost

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding + koken   35 minuten

 

 

De traditionele Ierse Halloween-tafel bestaat uit een aantal - vleesloze - gerechten: Colcannon, Boxty Pancakes en Bambrack toe. Zoals je ziet, zijn het redelijk 'arme' gerechten, met eenvoudige ingrediënten en waarin de aardappel een prominente rol speelt. Toch zijn het voor Ieren feestgerechten. Je begrijpt meteen iets meer over de armoede die lange tijd in Ierland heerste en die er voor heeft gezorgd dat er wereldwijd meer Ieren buiten- dan binnen Ierland wonen.

 

Bij het eten van Colcannon is het gebruik om een munt, een ring, een knoop en een vingerhoedje erin te verstoppen. Degene die de ring vindt, zal gauw trouwen, wie de munt vindt, krijgt financiële voorspoed, de knoop staat voor noeste arbeid en de eigenaar van de vingerhoed zal ongehuwd blijven..... 

 

Nodig voor 4 personen:

 

1 klein (liefst savoye) kooltje

750 gr. aardappelen (liefst een beetje kruimig)

een bosje peterselie

1 ui

+/- 75 gram boter

een scheutje melk

peper en zout

 

eventueel nog:

 

een bosje bieslook

 

verder nog:

 

1 knoop

1 ring

1 munt

1 vingerhoed

 

 

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes (dan koken ze sneller) en zet ze op. Snipper de ui, doe een beetje boter in een wok of hapjes pan en bak de ui zachtjes. Was en snijd ondertussen het kooltje in dunne reepjes, gebruik niet de harde kern. Voeg ze toe en bak ze een paar minuten mee, totdat de reepjes zacht zijn - ongeveer 5 minuten.

 

Snijd de peterselie en eventueel de bieslook fijn. 

 

Nu zullen de aardappels wel gaar zijn. Maak met de pureestamper puree, voeg wat melk en boter toe en breng op smaak met peper en zout. Meng er de kool, peterselie en bieslook door en verstop de 4 attributen. Maak er een mooi bergje van met een kuiltje erin.

 

Smelt de rest van de boter en doe die in het kuiltje. Direct opeten! Vergeet je disgenoten niet te zeggen dat er wat in verstopt zit. anders kun je meteen door naar de tandarts.

 

Boxty Pancakes

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding  15 min.      bakken 30 min.

 

Nog zo'n Iers traditioneel aardappelrecept voor de Halloween. Het zijn heerlijke aardappelpannenkoekjes. Het handigste is als je al een restje puree over hebt van een vorige dag.

 

Nodig voor 4 personen:

+/- 250 gram aardappelpuree

+/- 250 gram aardappel

+/- 4 dl. karnemelk

4 el. bloem

3 eieren

1 ui

een bosje bieslook

1/2 zakje bakpoeder of 1 tl. dubbelkoolzuurhoudende soda

peper en zout

boter om in te bakken

 

eventueel:

een handje cheddar

 

Maak eventueel wat aardappelpuree, door een grote aardappel in stukjes gesneden te koken en met melk en boter fijn te stampen.

 

Kluts de eieren in een mengkom en voeg ongeveer 2 dl. karnemelt toe. Rasp de overige aardappel(s) met een grove rasp en voeg meteen toe. Door het zuur van de karnemelk, zal de gerapste aardappel niet verkleuren. Rasp ook de ui en snijd de bieslook fijn. Lukt het raspten van de ui niet goed? Snipper hem dan. Voeg alle ingrediënten aan het mengsel toe, behalve de boter. Het moet een papperige brei worden, dikker dan pannekoekenbeslag.

 

Laat het liefst nog even een half uurtje tot een uurtje staan.

 

Vet een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) in met een likje boter, zet het vuur zachtjes en neem een kleine soeplepel beslag. Bak de pannekoek in een paar minuten aan beide kanten gaar. Leg de gare pannenkoek op een bord en ga zo door totdat je alles hebt gedaan.

 

Je kunt de pannenkoeken heel goed warmhouden in een oven van 80 graden, of later weer opwarmen.

  

Hoewel ze in Ierland (en Amerika) zo gegeten worden, is het wel lekker om de pannenkoeken te 'beleggen' met iets hartigs: ham(salade), wat roomkaas of wat gegrilde groenten zijn er erg lekker bij. 

 

 

 

 

Doodsbeentjes - OSSA DEI MORTI

 

eenvoudig         voorbereiding 20 minuten         drogen:1 nacht          bakken:  +/- 20 minuten

 

Dit recept is eigenlijk voor Allerheiligen (1 november) en komt uit Italië. Maar het past ook prachtig bij Halloween.

Let op! Het worden best harde koekjes, dus niet voor mensen met een slecht- of kunstgebit. De bereidingswijze is on-alledaags, maar zo wordt het wel traditioneel gemaakt.

 

Nodig voor ongeveer 30 koekjes:

 

200 gram bloem

200 gram suiker 

Anderhalve dl. water

 

eventueel:

 

2 anijsblokjes of 1 tl. anijszaadjes

 

 

Als je met anijszaadjes werkt, doe je water in een pannetje en zet je dat 10 minuten op een zacht vuurtje met de zaadjes. Zeef de zaadjes er dan uit, en ga verder met de bereiding zoals hieronder omschreven.

 

Verhit de suiker met het water in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg eventueel de anijsblokjes toe.

Roer er dan de bloem doorheen en zet het vuur uit. Dat doorroeren gaat het beste met een garde (om de klontjes te verwijderen), en op het laatst met een pollepel. Je krijgt een dikke, stevige brij.

 

Laat het deeg afkoelen en vorm er dan botjes van met je vingers. Laat de botjes een nacht uitdrogen.

Verwarm de volgende dag de oven op 160 graden voor. Bevochtig de onderkant van de botjes met je vinger met een beetje water en doe de botjes op een bakblik met bakpapier. 

 

Check de koekjes na 15 minuten. De onderkant mag lichtbruin worden, de bovenkant moet wit blijven.

 

Bewaar de koekjes in een goed afgesloten bakje, anders breek je er in no-time je tanden op.