SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Koningsdag

 

 

Dit jaar voor de eerste keer! 

 

 

Oranjebitter

 

voorbereiding 15 minuten      4 uur laten trekken

 

 

Dit is een echt koningsgezind drankje. Meer weten over de oorsprong? Klik hier.

 

Nee, heus, ik pretendeer helemaal niet dat deze zelfgemaakte oranjebitter echt te vergelijken valt met de gedistilleerde oranjebitter die in de winkels te koop is, maar dit smaakt ook prima. Het is bovendien niet heel erg lastig om te maken en een bijkomend voordeel is, dat het ook in een middag te maken valt. De meeste thuismaak-recepten verlangen dat je de ingrediënten eerst nog 3 weken in een fles op smaak laat komen, waarna je de boel moet filteren en pas kunt drinken. Ik ben dan ook best trots op dit zelfbedachte recept.

 

 

Nodig voor ongeveer een fles oranjebitter:

 

2 bittere sinaasappels (en anders: een gewone sinaasappel, een mandarijn en een citroen

1 gewone sinaasappel

1 citroen

1 limoen

2 mandarijntjes 

1 flinke theelepel anijszaadjes

6 à 7 kardemompeulen

+/- 100 gram suiker

ongeveer 0,5 dl. brandewijn

 

eventueel:

een plukje saffraandraadjes 

 

Schil van alle citrusvruchten wat dunne schilletjes af. Doe de schillen in een pannetje. Pers alle citrusvruchten uit en doe ze mét de pitjes in het pannetje. Voeg nu de anijszaadjes, kardemom en suiker toe en zet op een zacht vuurtje. Wil je een mooie diepe oranjekleur? gebruik dan ook nog wat saffraandraadjes.

 

Laat het mengsel 30 minuten op een zacht vuurtje warm worden en laat dan afkoelen. Laat een paar uur staan om de smaken in te laten trekken. Proef of alles naar smaak is.

 

Leg een oude, maar schone (thee)doek in een zeef en giet het mengsel erdoor. Vang het vocht op, bijvoorbeeld in een waterkan, dan kun je het later gemakkelijker in een fles gieten.

Dit doorsijpelen kan nog best een tijdje duren (een uur misschien). Schraap af en toe met een lepel over het doek om de doorstroom te bevorderen.

 

Giet het sap in een schone fles, vul aan met brandewijn en geniet!    

 

 

 

 

Oranje 'bitterballen'

 

 

redelijk eenvoudig     voorbereiding 15 minuten     20 minuten bakken

 

Op koningsdag wordt er altijd driftig geborreld. En wie borrelen zegt, zegt bitterballen. Nu heb ik een heerlij recept voor (vegetarische) wortelballetjes. Ze kleuren door de wortels enigszins oranje, dus kunnen op een dag als deze uitstekend worden geserveerd. Het zijn gebakken balletjes met wortel, gember, sesam en koriander. Een

beetje zoet, een beetje zout, een beetje bite… heerlijk. Ook een erg lekkere en toch enigszins verantwoorde borrelhap voor

kinderen. Bovendien is het ook geschikt voor veganisten!

 

Nodig voor +/- 4 personen:

1 à 2 winterpenen
stukje verse gember  (2 cm.)
4 eetlepels bloem
handje koriander
2 eetlepels gembernat
2 eetlepels sesamzaadjes
scheutje sesamolie
Plantaardige olie
beetje zout

 

Snijd de winterpenen in stukjes en kook ze ongeveer 20 minuten zacht in een bodempje water.  Rasp of snijd ondertussen de gember fijn en snijd de koriander fijn.

 

Laat de wortelen afkoelen en stamp met de pureestamper fijn (of gewoon met de vork). Voeg toe in de kom en voeg dan ook de bloem, koriander, sesamzaadjes, zout en sesamolie toe. Goed roeren tot een lobbig mengsel. Als het nog te smeuïg is, nog wat bloem toevoegen.

 

Verhit een hapjes- of koekenpan met een laagje olie. Maak met natte handen kleine balletjes en bak ze gaar in de olie (even keren halverwege). Laat uitlekken op keukenpapier. Je kunt ze prima in de oven opwarmen (15 minuten, 150 graden)!

 

 

 

 

Bouchée à la Reine - Koninginnehapje

 


redelijk eenvoudig    voorbereiding 20 minuten    koken 10 à 15 minuten

 

Dit sjiek klinkende gerecht is feitelijk niets anders dan een pasteitje met ragout. Het bladerdeegpasteitje is vernoemd naar de vrouw van Lodewijk XVe, Marie Leszczynska. En dus niet één van onze koninginnen, maar dat is voor ons Nederlandser geen beletsel om het op koninginnedag te serveren. Het leuke aan dit recept is dat je er naar believen mee kunt variëren en bovendien ook nog een restje vlees feestelijk mee kunt verwerken.

 

Nodig voor 4 personen:

 

250 gram vlees*

1 bouillonblokje

30 gram boter

2 flinke eetlepels bloem

peper en zout

 

eventueel:

1 dl. melk of room

1 sjalotje of uitje

een kneepje citroensap

een paar druppels worchestershiresaus

een paar kruidnagels

fijngesnipperde paddestoelen

fijngesnipperd stukje wortel

fijngesnipperd stengeltje selderij

fijngesnipperde stukje spek

 

* bijvoorbeeld rauwe kipfilet, kippenbout, kalfsoesters of kalfsschnitzel (ongepaneerd); of een restje kip, runderpoulet, lamsbout of suddervlees

 

Maak 1/2 liter bouillon in een pannetje met een bouillonblokje.  Voeg eventueel aan de bouillon wat fijngesneden selderij en/of wortel toe en eventueel nog een paar kruidnagels. Laat een paar minuten trekken.

 

Als je rauw vlees gebruikt, pocheer dan stukjes of het hele stuk in de bouillon. Haal het gare vlees eruit, bewaar de bouillon, verwijder de kruidnagels. Snijd het vlees fijn.

Gebruik je een restje vlees? Snijd dit gewoon in kleine stukjes.

 

Smelt wat boter in een pannetje met wat bloem, voeg de bouillon toe of iets minder en eventueel nog wat room of melk. Laat onder voortdurend doorroeren met een garde (dan komen er geen klontjes) zachtjes koken totdat je een romige saus hebt, waarin je het vlees doet. Redelijk wat zout en peper erbij en eventueel nog wat druppels worchestershiresaus. Een kneepje citroensap is ook lekker. Eventueel nog extra op smaak maken met een gefruit uitje, gebakken spekjes en/of gebakken champignons en/of groenten. Lekker bij rijst, op een geroosterde boterham, in een omelet of in een ragoutbakje.

 

 

 

Sinaasappelcupcakes

 

voorbereiding: 10 minuten   20 minuten bakken      5 minuten glazuren

 

Deze oranje cupcakes passen goed bij koningsdag (ik moet er nog steeds aan wennen, dat woord). Ze zijn verrukkelijk en leuk om te maken. Bovendien kan het hele gezin er van mee genieten. Eigen recept!

 

Nodig voor 12 cupcakes:

 

250 gram bloem

100 gram boter

5 eetlepels suiker

1 zakje zelfrijzend bakmeel

2 eieren

snufje zout

2 sinaasappels (liefst biologisch)

100 gram poedersuiker

1/2 citroen

 

Eventueel:

 

1 vanillestokje een paar zakjes vanillesuiker (iets minder gewone suiker gebruiken)

een eetlepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij de natuurwinkel of een Turkse of Marrokaanse supermarkt) 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

Was de sinaasappels en rasp de schillen met een fijne rasp. Doe de helft van de rasp in een mengkom, de andere helft in een klein kommetje voor het glazuur.

 

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Doe de bloem, boter, suiker

Doe de bloem, boter, suiker, het bakmeel de eieren en het zout in de mengkom. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap ook toe. Voeg nog eventueel de vanille(suiker) en/of het oranjebloesemwater toe. Gebruik je een vanillestokje? snijd het stokje in de lengte door midden en schraap met de achterkan van een mesje het merg (de zwarte spikkeltjes) eruit en voeg die dus toe, niet het hele stokje. Roer het deegpapje (want dat is het een beetje) met een lepel goed door en verdeel het mengsel over 12 cakevormpjes. Let op: je hebt ook nog een muffin/cupcakevorm nodig, want anders lubberen ze uit en krijg je een soort dikke pannekoekjes.

 

Doe 15 à 20 minuten in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt, zijn de cupcakes gaar. Ondertussen kunt je het glazuur maken. Meng de sinaasappel rasp met de poedersuiker een beetje citroensap. Je kunt eventueel ook nog wat sinaasappelsap gebruikern, dan moet je nog wat overhouden als je de sinaasappels uitperst. Maar let op: je hebt niet heel veel nodig, dan wordt de glazuur te vloeibaar en druipt het van de cupcakes af!  De citroen zorgt bovendien voor een frisse smaak.

 

Zodra de cupcakes uit de ove komen,haal je ze na 5 minuten alten afkoelen uit de muffinvorm en leg ze op een houten snijplank of een speciaal rekje (als je dat hebt) om verder af te koelen.  Zodra ze nog warm zijn kun je overigens wel al beginnen met glazuren. Met een kwastje strijk je de glazuur over de cupcakes. Even wachten en.... genieten maar!