SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

VALENTIJNSDAG

 

Valentijnstaartje 

 

iets bewerkelijk      voorbereiding: 20 min.        bakken: 30 min.      afmaken: 15 min

Er zijn geen échte traditionele gerechten die bij Valentijnsdag horen. Desondanks zijn sommige gerechten passender dan anderen. Op deze dag waarin de verliefde liefde centraal staat, hoort iets met een hart. Graag ook chocolade. Waarom? Het antwoord is tweeledig. Allereerst omdat chocolade het oudste geschenk is bij Valentijnsdag, dat je kon eten. Bovendien zorgt chocolade ervoor, dat je een stofje in je hersens aanmaakt wat een verliefdheidsgevoel geeft. Vandaar dit Hartvormige Valentijns-chocoladetaartje, met framboosjes. Een aanpassing van een recept van Nigella Lawson. Heb je geen hartvormige bakvorm? Geen nood: met de frambozenroom kun je gemakkelijk een hartje decoreren op je ronde taart.

O, en laat je niet ontmoedigen door de lijst ingrediënten. De meeste dingen hoef je enkel door elkaar te roeren en verder weinig mee te doen. Zie onderstaand instructiefilmpje 

 

Toch bang dat het te lastig wordt? Probeer dan onderstaand zachte chocoladetaartje. Ook heel erg lekker!

 

Nodig voor een taartje met een doorsnee van ongeveer 20 cm., of 3 à 4 kleinere taartjes:

200 gr. bloem
3 eieren
150 ml. melk
Snufje zout
½ zakje bakpoeder
2 el. (of zakjes) vanillesuiker
+/- 100 gr. suiker
25 gr. boter + extra
2 el. Cacao
100 gr. pure chocolade
50 ml. slagroom
100 ml. mascarpone
2 el. frambozenjam
Een paar frambozen

Eventueel:

2 el. Tia Maria


Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeef de bloem, cacao en bakpoeder boven een mengkom. Voeg daaraan de eieren toe, de suikers, het snufje zout, de melk en eventueel nog wat drank. Roer goed door met een garde. Ondertussen de boter even in de magnetron of in een pannetje smelten en ook toevoegen.

 

Maak nu de taartvorm gereed. Zet de vorm op een stuk bakpapier en trek de omtrek over. Knip steeds een centimeter meer dan de vorm uit. Zo krijg je een opstaande rand, wanneer je het papier in de taartvorm doet en dat is nodig, want het beslag is redelijk vloeibaar en anders druppelt het er uit.  

Vet nu de taartvorm in met een beetje boter. Leg dan het stuk bakpapier er in en vet ook het bakpapier in met boter. Druk het goed tegen de randen, zodat het beslag er niet tussen kan.

Bak je chocoladetaartje ongeveer 25 à 30 minuten.

Ondertussen meng je de mascarpone met de jam. Doe dit met een garde, je wilt dat het zich goed mengt. Wil je ook nog wat gebruiken om op je taart te spuiten? Gebruik dan iets meer jam en mascarpone en wrijf twee eetlepels van het mengsel door een zeef. Zo blijven de frambozenpitjes achter en kun je tenminste goed met een spuitzak werken.

Smelt ook vast de chocolade op een heel zacht vuurtje in een pannetje met de slagroom. Blijf erbij en blijf roeren. Zodra de chocolade is gesmolten, het vuur uitzetten en af laten koelen. Straks ga je het nog een keertje verwarmen, dan gaat de chocolade tenminste mooi glimmen!

Zodra de taart klaar is, wat laten afkoelen en dan horizontaal doorsnijden. De onderste helft bestrijken met het frambozenmengsel en de bovenste helft er weer op zetten.

Smelt nu de chocolade nog even en laat weer wat afkoelen. Het moet nog wel vloeibaar zijn, maar zo dik als vla. Smeer de chocolade met een (palet)mes op het taartje en decoreer naar wenst met frambozen en/of nog wat frambozencrème. Zet nog een kwartiertje koud, zodat de chocolade hard wordt.

Op kamertemperatuur van genieten, liefst natuurlijk met bubbels erbij!  

 

Valentijnsontbijtje

 

Dit ontbijtje heb ik eigenlijk voor moederdag bedacht, maar zou je ook met Valentijnsdag kunnen presenteren. Het is in ieder geval een mooie uiting van liefde. Eén 'maar': het is nog niet echt het aardbeienseizoen, al zijn er rond die tijd wel al de eerst aardbeien uit Spanje. Je moet ze dus echt eerst even proeven. 

 

voorbereiding: 10 minuten

 

Nodig voor 1 ontbijtje:

1 à 2 lekkere boterhammetjes (liefst briochebrood)

een klont boter

een handjebol aardbeien

poedersuiker

 

Steek, als je een hartvorm hebt, de boterhammen hiermee uit. Was ondertussen de aardbeitjes, dep ze goed droog met wat keukenrol, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.

Smelt de boter in een koekenpannetje en bak de boterhammen op een zacht vuurtje aan beide kanten zacht krokant.

Leg de aardbeitjes erop en bestrooi royaal met poedersuiker. Serveren met champagne, een vaasje met één rode roos erbij en succes gegarandeerd!

 

 

Radijsroosjes

Tja, dit is gewoon een leuke gimmick. Het is een fluitje van een cent, maar je moet dit de dag van tevoren even doen. Door de radijsjes in te snijden en vervolgens een nacht in koud water te laten, komen ze helemaal open als een bloemetje. En weet je: ze zijn nog lekker ook!

Nodig:

 

1 bosje radijsjes

een beetje boter

een beetje zout

 

Was de radijsjes en snijd steeltjes en worteltjes eraf.

Snijd de radijsjes vervolgens als een bloemetje (zie detailfoto).

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe ze in een kommetje met koud water en laat een nacht koud staan.

De volgende dag, de radijsjes goed droogdeppen en in het hartje een beetje boter smeren en vervolgens met een beetje zout bestrooien. 

Op een prikkertje zetten en in een glas of klein vaasje zetten. Herhaal tot alle radijsjes op zijn en voilà uw boeket is klaar! 

 

 

Zachte chocoladetaartjes  -  Moelleux au chocolat

 

 

redelijk eenvoudig      voorbereiding 10 minuten       8 minuten bakken

Met Valentijnsdag viert men de liefde. Nu zijn er tal van gerechten die je je geliefde zou kunnen voorschotelen, maar dit gerecht is simpelweg heerlijk, en chocola schijnt je een gevoel van verliefdheid te geven, zeker wanneer het in deze hoeveelheden wordt geserveerd! Je kunt er een hartje van poedersuiker op strooien, maar ook gerust decoreren met aardbeitjes, frambozen of ander zwoel zacht fruit.

 

 

 

Nodig voor 2 personen:

 

100 gram pure chocola

25 gram suiker

2 eieren

2 eetlepels bloem

25 gram boter

snufje zout

 

eventueel:

1 tl. vanille-essence of rum of likeur naar smaak

poedersuiker, aardbeien of frambozen

 

 

 

 

Zet de oven op 200 graden. Vet 4 muffinvormpjes in met een likje boter of 2 (wat grotere) ramequins. Doe er een theelepeltje bloem in en schud rond totdat de vormpjes ermee bedekt zijn, klop het overtollige eruit.

Smelt de chocola, die je in stukjes breekt op een heel zacht vuurtje met de boter.

Klop in een kom de suiker en de eieren met een garde luchtig (ongeveer 1 minuut). Voeg de gesmolten chocolade toe, roer goed door en roer dan de bloem en het zout erdoor en eventueel nog ongeveer 50 gram boter in een pannetje. Doe er eventueel nog de drank door.  

Spatel het mengsel in de vormpjes.

Zet de vormpjes in de warme oven. 8 minuten voor muffinvormpjes, 10 minuten voor wat grotere vormpjes.  Het moeilijkste in vervolgens om alles er goed uit te krijgen, want je hebt een zacht taartje. Met de botte kant van een aardappelmesje de randen vrij maken en voorzichtig kieperen.

Drapeer met liefde op een bordje en serveer meteen terwijl je een Aubade aan je geliefde brengt.  Succes gegarandeerd!

Wil je er nog een hartje aan toevoegen zoals op de foto? Knip een hartje uit een papier, houdt het papier met vaste hand boven het taartje en strooi met je andere hand er wat poedersuiker over.