SACR… CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Gegrillde asperges met ham

 

gemakkelijk   voorbereiding 10 minuten     grillen 15 minuten

 

Het is een heerlijk voorafje, maar kan ook leuk onderdeel uitmaken van een groter Italiaans banket, met bijvoorbeeld salade caprese en courgette involtini.

 

Nodig voor 3 ŗ 4 personen:

 

1 bundeltje groene asperges

een paar scheutjes olijfolie

eeen scheutje balsamicoazijn

peper en zout

1 1/2 ŗ 2 ons Parma- of Serranoham

 

 

Was de asperges, droog ze af en snijd of breek de onderkantjes af. Zodra je er 'lekker' doorheen gaat met snijden, zit je goed en heb je het harde gedeelte verwijderd. Breken gaat ook altijd wel goed, maar je hebt het risico dat je meer afbreekt dan nodig.

 

Doe een scheutje olijfolie in een grillpan, zet op middelhoog vuur en leg de asperges in de pan.  Houd ze in de gaten en keer ze regelmatig om. Na ongeveer 15 minuten zouden ze allemaal wel gaar moeten zijn. Ze mogen op plekjes bruingeblakerd zijn, maar niet zwart worden! Doe de nog warme asperges in een langwerpig bakje (zelf gebruik ik zo'n ouderwets bakje voor de vleeswaren) enbesprenkel met een scheutje balsamico. Voeg (verse) peper en zout toe en hussel nog een beetje om. Laat zo even intrekken als het kan, zo niet geen probleem. Snijd de plakken ham door tweeŽn en rol steeds een half plakje om de asperges. Heb je heel veel hele dunnetjes? dan kun je ook meerdere asperges bundelen.  Eet op kamertemperatuur.