SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

High Tea Hapjes 'Terug naar de Hof van Eden'

 

 

Aardbeienlollies

 

Nodig:

 

500 gram aardbeien

75 gram witte chocola

75 gram melkchocola

gekleurde suiker

 

 

Gebruik koude aardbeien! Dan stolt de chocolade sneller.Was de aardbeien, ontdoe ze van de kroontjes, dep ze droog en spies ze voorzichtig aan een satéprikker. Doe een paar eetlepels suiker in een bakje. Witte schocola in stukjes breken en au bain marie (hangend in een pannetje met heet water) verwarmen. Dip de aardbeien er één voor één in. Laat even stollen en dip ze dan door de suiker.

De melkchocola kun je meteen in een pannetje op het vuur met een eetlepel water laten smelten, wel op de laagste stand. Zodra de chocola is gesmolten, kun je bovendien het vuur uit zetten, de chocola blijft nog wel even vloeibaar.

 

Zet de stokjes op een stuk polystireen of in een oase. Ook decoratief: Zet ze in een glas als een bosje bloemetjes

 

 

 

'Eat me' koekjes

 

Nodig:

 

500 gram bloem

250 gram boter op amertemperatuur

1 (biologische) citroen

1 ei

snufje zout

150 gram suiker

1 vanillestokje

 

Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Meng de rasp in een kom met de bloem, boter, suiker en het ei. Knijp er het citroensap door uit. Snijd het vanillestokje in de lengte door en haal met de botte kant van een mes het zwarte merg eruit.

 

Kneed het deeg tot een bal, het wordt niet echt een soepel deeg en dat hoeft ook niet.  Laat het deeg minstens een half uu rusten onder een theedoek.

 

Zet de oven op 160 graden en haal de bakblikken eruit. Bekleed de bakblikken met bakpapier. Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en rol met een deegroller (dat wordt echt het mooiste) een deel van het deeg ui tot een halve cm. dikte. Steek er met een vormpje koekjes uit, eventueel gevolgd door een jolig stempeltje zoals deze met 'eat me'. Geen vormpjes in huis? Met een glas gaat het ook prima. Herhaal tot het deeg op is.

 

Ongeveer 15 minuten bakken in de oven. Even af laten koelen en dán van het bakblik af halen, anders vervormen ze.

 

 

 

Chocoladefudge

 

Nodig:

 

350 gram chocola (een mengsel van puur en melk)

1 blikje gecondenseerde melk

30 gram boter

+/- 250 gram ongepelde pistachenootjes of +/- 125 gram gepelde

+/- 125 gram gepelde walnoten

 

Het is doodsimpel en afgekeken van Nigella Lawson. Als je ongepelde noten gebruikt, eerst de noten pellen. Breek de chocola in brokken en doe die met de gecondenseerde melk en de boter in een pannetje op een zacht vuurtje. Roer met een houten spatel af en toe het mengsel door. Zodra alles is gesmolten voeg je de noten toe en roer je nog één keer alles goed door.  Leg een stuk bakpapier in een rechthoekige bak, of browniesbakblik of voor mijn part een kleine groentela. Stort het mengsel erin en spatel het met een platte spatel goed uit tot in de hoekjes. Zet de bak/la/ het blik in de ijskast, minstens 2 uur. Snijd met een koksmes in stukjes die je in een zakje in de vriezer kunt bewaren. Niet allemaal meteen opeten!

 

 

Kokosmacronen

 

Nodig:

 

200 gram geraspte kokos

3 eiwitten

80 gram suiker

 

Dit heerlijke eenvoudie Franse recept zorgt er niet alleen voor dat je een heerlijk hapje maakt, maar helpt je ook je eiwitten opmaken. Je kunt er rustig ingevroren eiwitten voor gebruiken die je over hebt nadat je ooit allen eigeel nodig hebt gehad.

 

Doe de eiwitten in eer roestvrijstalen pannetje en zet op een zacht vuurtje. Voeg de suiker toe en klop met een garde totdat het schuim net te warm voor je vingers wordt. Haal de pan van het vuur en klop nog 5 minuten door. Het zal niet echt stijf worden, dat hoeft ook niet. Voeg de kokos toe en zet de oven aan op 140 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat, vul een spuitzak met het mengsel en druk er makroontjes uit zo groot als je ze wilt hebben. Ze rijzen namelijk niet echt verder. Ongeveer 15 à 20 minuten in de oven en klaar zijn ze! In een afsluitbaar zakje stoppen totdat je ze gaat eten.

 

 

Appeltarteletjes

 

Nodig:

 

5 plakjes roomboterbladerdeeg

1 à 2 mooie (biologische) appels

100 ml. vanillekwark

1 ei

1 afgestreken eetlepel maïzena

1/2 limoen

1/2 citroen

2 flinke eetlepels abrikozenjam

 

Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren. Meng de kwark met het ei, de maïzena en de limoen. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes. Besprenkel met een paar druppels citroen om ze mooi wit te houden.  

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakblik en leg daar de bladerdeegvierkantjes op. Op elk vierkantje leg je een theelepeltje kwarkmengsel en een paar mooie plakjes appel.

Bak de tartelettes ongeveer 15 minuten. Laat ze een beetje afkoelen en verwarm dan even de jam op in een pannetje of de magnetron en bestrijk de tarteletjes ermee met een kwastje. Je kunt ook deze tartelettes prima invriezen.

 

 

 

Hemelse vruchtensalade

 

Nodig:

 

vruchten naar smaak, maar afwisselend genoeg in kleur.

1 bosje mint

1 limoen (liefst biologisch)

1 à 2 zakjes vanillesuiker

 

Was de vruchten indien nodig en snijd ze met zorg in stukjes. Verwijder pitjes en velletjes. Hak de munt fijn, rasp de schil van de limoen met een fijne rasp en meng met het sap van die limoen en de suiker. Meng het mengsel door de vruchten en laat nog minstens 2 uur zo staan.