SACR CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Hot cross buns - Engelse broodjes voor Goede Vrijdag

 

Goede vrijdag is het 'hoogtepunt', of liever: dieptepunt in de vastentijd.  Op deze vrijdag voor Pasen, werd Jezus gekruisigd.  In de Christelijke wereld wordt deze dag van oudsher herdacht met gepaste soberheid. Toch ontwikkelden zich ook rondom deze dag rijke culinaire tradities. En daarvan zijn de hot cross buns, broodjes die in Engeland (en in de voormalige Britse kolonin) als sinds eeuwen op Goede Vrijdag worden gegeten voor het ontbijt. Het brood staat ten teken van het ter communie gaan, de specerijen die erin worden verwerkt zouden mogelijkerwijs zijn gebruikt bij het balsemen van het overleden lichaam van Jezus en het kruis herinnert aan de kruisdood op die dag.  Een broodje vol symboliek dus, dat bovendien zeer smakelijk is. Misschien dus iets om eens te proberen.

 

niet moeilijk, maar wat bewerkelijk       voorbereiding  2 x 15 minuten       1,5  uur rijstijd         20 minuten bakken

 

 

Voor ongeveer 16   20 broodjes:

 

500 gram (brood)meel - meel is iets grover dan bloem

1 zakje gist

1 afgestreken tl. gemberpoeder

1 afgestreken tl. kaneel

1 afgestreken tl. gemalen nootmuskaat

1 afgestreken tl. gemalen kruidnagel

1 afgestreken tl. gemalen kardemom

snufje zout

50 gram boter

200 ml. melk

 

2 eieren

2 eetlepels witte bloem

2 eetlepels poedersuiker

 

eventueel:

3 4 eetlepels suiker

150 gram rozijnen of ander gedroogd fruit

 

 

Doe de melk en de boter (in stukjes) in een pannetje en verwarm tot handwarm, dan zal de boter ook nagenoeg zijn gesmolten.

 

Meng in een mengkom de meel, specerijen, gist, zout en eventueel de suiker en rozijnen/gedroogd fruit.  Klop in het melkmengsel n ei en giet dat door het meel.

Kneed nu in ongeveer 5 minuten het deeg tot een redelijke soepele bal. Misschien heb je nog een beetje extra melk nodig, misschien nog een beetje meel.

 

Laat de deegbal anderhalf uur op een warme plek rijzen. Op de verwarming is een goede plek!

 

Verwarm na de rijstijd de oven op 200 graden.

 

Vorm 16 20 balletjes van gelijke grootte en leg die op een bakblik met bakpapier. Snijd er met een mesje een kruis in. Klop het andere ei los en kwast dat over de broodjes.

 

Maak nu het deeg voor het kruis: meng de bloem en poedersuiker met wat water tot er een stevige pasta ontstaat. Doe de pasta in een spuitzak of een boterhamzakje waar je een klein puntje van afknipt. Spuit het mengsel over het kruis heen.

 

Zet de broodjes 20 25 minuten in de oven, controleer in elk geval na 20 minuten. Hoe je dat doet: haal met een ovenwant een vroodje uit de oven en klop er op met een pollepel (of je knokkels, maar het kan heet zijn). Klinkt het een beetje hol, dan zijn de broodjes gaar.

 

Ze zijn warm het lekkerst!  Je kunt ze overigens goed invriezen en weer opwarmen!