SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Broodhaantjes

 

makkelijk   voorbereiding 10 minuten + 60 minuten laten rijzen     20 minuten in de oven

 

De zondag voor Pasen, vieren Christenen Palmpasen. Op deze zondag wordt de intocht door Jezus in Jeruzalem herdacht. "Palm" herinnert eraan dat de mensen langs de kant van de weg Jezus juichend begroetten met palmbladeren, zoals we tegenwoordig met vlaggetjes staan. Kinderen maken op deze zondag een palmpasenstok, waar de hele symboliek van het lijdensverhaal van Jezus in terug te vinden is. Op de stok prijkt een broodhaantje.   

Dit is een gemakkelijk recept, dat leuk is om met de (klein)kinderen te maken. Bovendien wordt het gewoon een lekker broodje! Meer lezen over Palmpasen en wat er allemaal op de Palmpasenstok hoort? Klik hier 

 

 

 

Nodig voor 3 à 4 broodjes:

 

250 gram bloem

1/2 zakje gist (een hele mag ook)

snufje zout

25 gram boter

2 eetlepels suiker

+/- 150 ml. melk

1 rozijn per broodje

 

 

eventueel:

 

nog een paar extra scheppen (vanille)suiker

2 eetlepels yoghurt 

 

 

 

 

 

Verwarm de melk met de boter en de suiker in een pannetje totdat de boter net smelt. Zodra de melk handwarm is, de gist toevoegen en even laten staan. Meng in een kom de bloem, het zout en eventueel de extra (vanille)suiker en/of de yoghurt.

 

Voeg dan het melkmengsel toe en kneed tot een soepel bal. Is het mengsel te droog? Voeg dan nog wat melk of water toe. Is het mengsel te nat? Doe er dan nog wat bloem bij.

 

Laat de bal in de kom met een theedoek erover op een warme plek (bijvoorbeeld tegen of op de verwarming) minstens een uur rijzen.  Zet de oven aan op 210 graden en haal een bakplaat alvast uit de oven. Leg daarover een vel bakpapier. Vorm 3 of 4 broodhaantjes. Maak met een mesje inkepingen in de staart en de kam. Leg een rozijn op de plek van het oog en druk dat wat in.  Strijk met een kwastje een beetje melk over de broodjes en zet de broodjes in de warme oven.  Zet de temperatuur op 190 graden en laat ongeveer 15 à 20 minuten bakken. De broodjes zijn gaar wanneer de achterkant hol klinkt als je er met je knokkels op klopt.