SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Aardperensoep

 

redelijk gemakkelijk      voorbereiding  30 minuten

 

 

Aardpeer? Aardpeer, of Topinambour is een zalige winterknol, in de vorm van een peer(tje) die naar artisjok smaakt. Dat verklaart meteen een deel van de Engelse naam: Jerusalem Artichoke. Hij komt overigens niet uit Jerusalem, maar uit Noord-Amerika. Daar werd deze knol door Franse ontdekkingsreizigers bij de Indianen ontdekt en meegenomen. Rond dezelfde tijd nam een andere Fransman vanuit Brazilie een aantal inheemse Indianen als curiosa (!) mee, van de klinkt-als-Topinambour Tupinambas-stam. De verwarring was snel gezaaid.  Ook de Engelsen begrepen er weinig van. De Italianen hadden de groente girasole articiocco -zonnebloem artisjok- genoemd, omdat de plant verwant was aan de famillie van de zonnebloem. De Engelsen vonden – zo vertelt de overlevering - Girasole klinken als Jerusalem. Een groente met een geschiedenis dus. Nou goed, genoeg gekletst, we gaan eten klaar maken. Een soep die verzadigt, die vol aanvoelt, die je vervult. Mét aardperen.

Nodig voor 4 personen:

een pondje aardperen

een bol knoflook,

een bouillonblokje (groente of vlees, naar smaak),

75 à 100 gram oude kaas naar smaak (bij voorbeeld Nederlandse, maar ook Pecorino of Parmezaan zijn uitstekend)

een scheut (slag)room

zout en peper naar smaak

 

eventueel

(truffel)olijfolie

nog wat bieslook, tijm of peterselie

Doe de oven op 200 graden, haal een bakblik eruit en leg er de hele bol knoflook in de oven op het rooster of een ander blik. Nee niet pellen. We gaan de knoflook poffen: dan wordt ‘ie lekker zoetig en rokerig van smaak.

De aardperen dunnetjes schillen en in plakken snijden. Dat is het lastigste klusje omdat ze niet regelmatig van vorm zijn. Doe de plakken in een soeppan, giet er iets een kleine liter water op en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Ondertussen maken we de kletskoppen.  Doe wat bakpapier op het bakblik en rasp wat kaas met de grove rasp. Je hebt niet heel veel nodig!  Leg kleine hoopjes geraspte kaas op het bakblik. Heb je een kookring? maak dan een mooi rond vormpje. Je hebt maar een dun laagje kaas nodig. Sterker nog: je mag er nog doorheen kunnen kijken alsof het kant is.  Doe het bakblik ongeveer 5 minuten in de oven. Haal eruit, laat afkoelen en maak dan de kletskoppen los. 

Prak de groente dan met een pureestamper fijn, of pureer met de staafmixer. Voeg het bouillonblokje toe naar smaak, dan de gerapste kaas en (slag)room. Nu moet ongeveer je knoflookbol wel gaar zijn. Haal hem uit de oven en trek voorzichtig de zacht geworden teentjes los. Even laten afkoelen!

Trek het velletje open en wip de knoflookpuree van alle teentjes met een lepeltje eruit en zo in de soep. Roer en proef. Misschien moet er nog een beetje zout en peper bij voor de smaak en een straaltje (truffel)olie is ook erg lekker. Misschien vind je het gezellig staan om er nog wat groen doorheen te doen. Fijngesneden bieslook is een goede keus, maar verse tijm of verse peterselie past er ook bij.