SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Ragout

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding 20 minuten    koken 10 à 15 minuten

 

Ragout smaakt voor mij nostalgisch.  Het leuke aan dit recept is dat je er naar believen mee kunt variëren en bovendien ook nog een restje vlees feestelijk mee kunt verwerken.

 

Nodig voor 4 personen:

 

250 gram vlees*

1 bouillonblokje

30 gram boter

2 flinke eetlepels bloem

peper en zout

 

eventueel:

1 dl. melk of room

1 sjalotje of uitje

een kneepje citroensap

een paar druppels worchestershiresaus

een paar kruidnagels

fijngesnipperde paddestoelen

fijngesnipperd stukje wortel

fijngesnipperd stengeltje selderij

fijngesnipperde stukje spek

 

* bijvoorbeeld rauwe kipfilet, kippenbout, kalfsoesters of kalfsschnitzel (ongepaneerd); of een restje kip, runderpoulet, lamsbout of suddervlees

 

Maak 1/2 liter bouillon in een pannetje met een bouillonblokje.  Voeg eventueel aan de bouillon wat fijngesneden selderij en/of wortel toe en envetueel nog een paar kruidnagels. Laat een paar minuten trekken.

 

Als je rauw vlees gebruikt, pocheer dan stukjes of het hele stuk in de bouillon. Haal het gare vlees eruit, bewaar de bouillon, verwijder de kruidnagels. Snijd het vlees fijn.

Gebruik je een restje vlees? Snijd dit gewoon in kleine stukjes.

 

Smelt wat boter in een pannetje met wat bloem, voeg de bouillon toe of iets minder en eventueel nog wat room of melk. Laat onder voortdurend doorroeren met een garde (dan komen er geen klontjes) zachtjes koken totdat je een romige saus hebt, waarin je het vlees doet. Redelijk wat zout en peper erbij en eventueel nog wat druppels worchestershiresaus. Een kneepje citroensap is ook lekker. Eventueel nog extra op smaak maken met een gefruit uitje, gebakken spekjes en/of gebakken champignons en/of groenten. Lekker bij rijst, op een geroosterde boterham, in een omelet of in een ragoutbakje.