SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Béarnaise saus

 

Redelijk eenvoudig       voorbereiding 10 minuten      koken 5 minuten

 

Nodig:

 

2 eetlepels (witte) wijnazijn

2 eetlepels water

1 sjalot

een beetje peper(korrels)

1 flinke eetlepel gedroogde dragon

2 eidooiers

100 gram boter

beetje zout

 

Je maakt de saus in twee stappen: eerst maak je de smaakbasis, op het laatst de saus zelf. De eerste stap kan ruim van te voren.

 

Eerste stap:

Snipper het sjalotje fijn. 

Doe in een roestvrijstalen pannetje azijn, water, het fijngesnipperde sjalotje, een paar peperkorrels (of een flinke draai van de pepermolen) en de gedroogde dragon.

Laat de boel ongeveer 3 minuten inkoken. Zet het vuur af. Wacht een minuutje.

 

Tweede stap:

Voeg aan de basis 2 eidooiers toe. Zet het vuur heel zachtjes aan en roer alles flink door met de garde, ongeveer 2 minuten. Voeg dan ongeveer 100 gram in stukken gesneden boter toe en blijf met de garde nog goed doorroeren (ongeveer 3 minuten). Misschien naar smaak nog wat zout erbij.

Zodra de boel mayonaise-dik is, het vuur afzetten, eventueel nog warmhouden door het deksel erop te zetten, en serveren bij het vlees of de vis.

 

Tip: de laatste stappen vanaf de eidooiers moeten het liefst een beetje op het laatst gebeuren, zorg dat je andere onderdelen van je gerecht allemaal klaar zijn. Vlees of vis houd je warm op een bordje in de oven op 50 graden, of als de oven bezet is met aluminiumfolie.