SACR CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Perziken in kruidige wijnsiroop

 

eenvoudig        voorbereiding 20 minuten      2 3 uur zachtjes laten inkoken       

 

Nodig voor 4 6 personen:

 

1 (liefst witte) perzik per persoon

1 citroen

1 fles rode wijn

1 vanillestokje

4 5 kardemompeulen

1 kaneelstokje

4 5 kruidnagels

100 150 gram suiker

 

Breng in een pan waar alle perziken naast elkaar kunnen, de fles rode wijn, met 2 schillen van de citroen, de specerijen en de suiker zachtjes aan de kook. Het moet niet pruttelen, maar je moet het wel zien verdampen.

 

Breng wat water aan de kook en dompel daar de perziken 15 seconden in. Pel ze dank voorzichtig.

 

Doe de perziken, zodra de wijn tegen het koken aanzit, ongeveer 15 minuten in de wijn. Als ze niet helemaal onderstaan, halverwege voorzichtig omdraaien, zodat ook de bovenkant mooi roze wordt. Haal de perziken eruit, laat ze uitlekken en zet ze zolang (eventueel in de ijskast) weg.

 

Laat nu de wijn langzaamaan inkoken. Haal na een uurtje de schillen en specerijen eruit. Laat doorkoken tot er nog ongeveer 1 2 dl. over is. De substantie is dan siropig, maar nog niet te plakkerig. Mocht je per ongeluk iets te ver door zijn gegaan: wat water toevoegen en even goed roeren. Laat de siroop afkoelen.

 

Zorg voor het opdienen ervoor de dat perziken en de siroop (weer) op kamertemperatuur zijn. Doe de perziken op een bordje en schenk er voorzichtig de siroop over. Geniet van deze weelderigheid!