SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Aardbeienbavarois

 

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding 25 minuten     4 uur laten opstijven

 

 

Voor 3 à 4 personen:

 

250 ml. slagroom

3 eetlepels suiker

125 gram aardbeien

scheutje Crème de Cassis

2 blaadjes gelatine

 

Ontdoe de aardbeitjes van hun kroontjes en snijd ze in stukjes. Doe ze in een steelpannetje met de suiker en de Crème de Cassis. Laat even op een zacht vuurtje pruttelen totdat er een brei is ontstaan. Wurm twee blaadjes gelatine in een groot glas water. Als de gelatine na 5 minuten zacht is geworden (als plasticfolie aanvoelt) en de aardbeien klaar zijn, het vuur uitzetten van de aardbeien en de gelatineblaadjes door de brei heen roeren totdat ze volledig zijn opgelost (dit duurt hooguit 30 seconden). Laat de aardbeienprut afkoelen.

 

Klop de slagroom stijf. Wanneer de aardbeienprut niet meer warmer aanvoelt dan je vinger, voorzichtig in de slagroom scheppen en goed doorroeren totdat je een egaal roze geheel hebt. Doe de bavarois in een mooie schaal of in individuele bakjes en laat minstens 3, maar liever zelfs nog 4 uur opstijven in de ijskast.

  

TIP I: ook erg lekker om de aardbeien door bramen (iets meer suiker gebruiken dan) of frambozen te vervangen. Of mango: pureer die dan voordat je hem opwarmt. En wat dacht je van vers sinaasappelsap en wat Cointreau of Grand Marnier? Wél een extra gelatineblaadje gebruiken dan!

 

TIP II: voor een nog chiquer gerecht: maak in 4 kookringen van +/- 8 cm. doorsnee een bodempje van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Stort de bavarois daarop uit. Zo krijg je heuse minitaartjes!