SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Super smeuïge sinaasappelsorbet

 

Gemakkelijk     Voorbereiding 15 minuten     Minstens 8 uur in de vriezer     

 

Nodig voor 4 personen:

 

8 dl. uitgeperst vers sinaasappelsap

250 gram suiker

flinke scheut Cointreau of Grand Marnier

2 eieren (alleen het eiwit)

snufje zout

een vriezer of vriesvak met 3 sterren (- 18 graden)

 

Pers een aantal sinaasappels uit totdat je 8 deciliter sap hebt. Gebruik alsjeblieft echt zelf geperst sap, dat is verreweg het lekkerste. Giet het sap in een pannetje, voeg de suiker erbij en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Het snelst gaat dit door de pan in een grotere pan met ijswater te leggen.

 

Voeg dan een flinke scheut drank toe en zet het geheel in een plastic afsluitbare bak in de vriezer. Na ongeveer 2 uur even kijken en de aangevroren deeltjes omroeren. Vervolgens iedere 2 uur herhalen. Als het een smeuïge brei begint te worden, klop de eiwitten met een snufje zout stijf en voeg ze toe aan het ijs in wording. Terug in de vriezer plaatsen en nog af en toe, totdat alles is bevroren, omroeren, om te voorkomen dat er zich harde ijskristallen gaan vormen.

 

N.B.: Dit proces duurt de nodige uren. Als je dezelfde avond nog van je ijs wilt genieten, moet je wel echt ’s ochtends vroeg al beginnen. Bij grotere hoeveelheden duurt het natuurlijk nog weer langer. In dat geval is het handiger met meerdere kleine bakjes te werken, zodat het geheel sneller bevriest.

 

TIP: Met dit basisrecept kan je natuurlijk fantastisch variëren. Wat dacht je van citroenijs met wodka? Wel iets meer suiker gebruiken dan. Of anders Piña Colada ijs?  Half ananassap, half kokosmelk en een scheutje rum erdoor. Hmmmm!  Of, als je een foodprocessor hebt, wie weet probeer je het wel eens met appels en calvados. De mogelijkheden zijn echt legio, gebruik je fantasie maar en iedereen zal versteld staan.  Enjoy!