SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Ouderwets lekkere runderstoofschotel

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding 20 minuten     3 uur in de pan

 

Nodig voor 4 tot 6 personen:

 

1 à 1,2 kilo runder- (liefst sukade)lappen

flinke lik mosterd

2 à 3 uien

1 à 2 winterpenen

2 à 3 pastinaken of een knolselderij

1 blokje (runder)bouillon

flinke klont boter en/of scheut olie

5 kruidnagels

Een flesje donker bier (Trappisten, Guiness..)

Een paar laurierblaadjes

Paar druppels worchestershiresaus

3 plakken ontbijtkoek

+/- 750 gram vastkokende aardappels

Peper en zout

 

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, bestrijk het dun met mosterd en snijd het in grove stukken.

Snijd de uien in stukjes en bak ze in de olie en/of boter in een grote braadpan. Snijd ondertussen de winterpeen en de pastinaken in ringen en/of de knolselderij in blokjes. Zet water op (in de waterkoker).

 

Bak het vlees rondom en voeg dan de groenten toe. Braad ze eventjes aan. Schil de aardappels en snijd ze in stukken of dikke plakken. Voeg ongeveer 2 dl. water toe met het bouillonblokje, de aardappels, de kruidnagels en laurierblaadjes en het bier. Alles moet nét onder staan. Als dat niet zo is, nog wat water toevoegen.

 

Laat nu 2 tot 3 uur met de deksel op een kiertje stoven op het vuur. Het vocht moet wat kunnen verdampen. Voeg tegen het einde de plakken koek toe. Deze verdwijnen in het vocht en zorgen ervoor dat de saus wat dikker wordt.  Kruid naar smaak met  worchesterschiresaus, peper en zout.

 

TIP: je kunt de aardappels ook weglaten. Serveer dan met wat je wilt, puree is er ook erg lekker bij.

TIP 2: Je kunt voor wat meer smaakcontrast ook nog wat pancetta of ontbijtspek mee bakken met de uitjes en/of ook nog wat gembernat toevoegen.