SACR CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Jacobsschelpen in fluwelen vanillesaus

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding 10 minuten  bakken 10 minuten

 

Nodig per persoon:

 

100 150 gr. (liefst grote) verse coquilles

beetje bloem

1/8 blokje visbouillon

1 vanillestokje

scheutje witte wijn

1 el. (olijf)olie

scheutje room

klontje boter

 

Was de coquilles en dep ze goed droog. Wentel ze even in de bloem. Klop ze dan weer af, want ze mogen niet te veel bloem vasthouden. Verwarm de oven zachtjes met een bord erin (ongeveer 70 graden). Doe in een koekenpan eerst wat olie en dan boter (niet te veel) en verhit dit op middelmatig vuur. Bak de coquilles aan beide kanten ongeveer anderhalve minuut. Als ze (bijna) gaar zijn in de oven warm houden. Schenk ondertussen een flinke scheut witte wijn in de pan, zet het vuur hoger en roer de aanbakseltjes goed los. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan.  

 

Snijd het vanillestokje in de lengte door tween. Rits met een scherp mesje de minuscule zaadjes eruit en voeg deze toe aan de saus. Zodra de saus iets is ingedikt, wat room toevoegen.

 

Serveren maar! Lekker om op te dienen op verse pasta, of geblancheerde spinazie (d.w.z. n minuutje in kokend zout water gedaan en daarna met koud water afgeblust), of op een julienne van worteltjes en prei (d.w.z. in heel dunne reepjes gesneden stukjes die even gebakken of gekookt zijn).

 

TIP: vanille is duur, dus recycle de stokjes! Stop de twee gebruikte helften in een pot suiker en na een paar weken heb je heerlijk geurende vanillesuiker!