SACR CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Smeuge zalmtartaartjes

 

redelijk eenvoudig    voorbereiding 15 minuten    bakken 10 minuten

 

 

Nodig voor twee personen:

 

200 250 gram verse zalm

paar takjes verse dille (of gedroogd)

1 citroen

wat bloem

snufje (zee)zout

boter

(olijf)olie

ongeveer 12 cherrytomaatjes

scheutje witte wijn

scheutje room

 

 

Verwijder zo nodig het velletje van de zalm. Hak de zalm en dille fijn. Meng de zalm in een kom met dille, zout en wat citroensap. Strooi de bloem in een kommetje.

 

Verwarm de oven voor met een diep bord erin op ongeveer 50 graden). Zet de koekenpan met olie en boter op middelmatig vuur. Kneed een klein tartaartje met de handen, het zal wat uit elkaar vallen. Rol de tartaartjes n voor n door de bloem en leg ze voorzichtig in de koekenpan. Als het tartaartje uit elkaar valt, een beetje aandrukken en even laten liggen bakken. Zodra het gaar wordt (na ongeveer 2 3 minuten) wordt het stevig, trust me (Im a lawyer). Omkeren met een spatel en nog een minuutje bakken. Laat het middenstuk nog een beetje zacht, dat is wel zo lekker.

 

Houd de gare tartaartjes op het bord in de oven warm. Zet dan het vuur hoger, giet er een scheutje wijn door met nog wat citroensap en roer. Halveer ondertussen de tomaatjes. Voeg ze, met nog wat room door de saus.

Serveer op een bedje van verse sliertpasta of zelfgemaakte puree. Of: als je op je lijn wilt letten: op een bedje van spinazie. Gegarandeerd succes! Overigens ook lekker als voorafje. Gebruik dan +/- 80 gram zalm per persoon.