SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Trifle met rabarber

 

Nodig voor 4 à 6 personen:

 

1 kleine cake

een klein glaasje (liefst medium dry) sherry

ongeveer 600 à 800 gram rabarber

3 zakjes vanillesuiker (ongeveer 20 gram)

een flinke eetlepel aardbeienjam

½ liter vanillekwark

eventueel: 250 ml. slagroom met wat extra suiker

een (oven)schaal voor 4 à 6 personen

 

Is je cake al een beetje oud? Des te beter! Zo niet: zet de oven aan op 100 graden, om de cake een beetje uit te laten drogen: hij absorbeert de sherry dan beter. Snijd zoveel plakjes cake van ongeveer 1 ½ centimeter dik, dat de hele bodem van je (oven)schaal bedekt kan worden. Leg verse cakeplakken ongeveer 20 minuten in de oven.

 

Maak ondertussen de rabarber schoon. Hoe? Snijd de bladeren eraf, de onderkant van de stronkjes en de lelijke plekken. Is je rabarber een beetje houterig, schil dan voorzichtig wat harde nerven weg (net zoals je doet bij bladselderij). Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 5 cm. Doe ze in een pannetje met de suiker, de jam en twee eetlepels water. Echt niet meer, want de rabarber geeft straks al voldoende vocht af van zichzelf. Laat de rabarber een kleine 10 minuten pruttelen, of minder, als je ziet dat alle stukjes al zacht zijn geworden en er een brij is ontstaan.

 

Bedek de bodem van de vorm met de cakeplakken en schenk er royaal de sherry overheen. Het moet geen modderpoel worden, maar de cake mag best vochtig worden.

 

Schep de rabarber met een schuimspaan uit het vocht en spreid die er overheen. Daarna een laagje vanillekwark en als je het gek wilt maken: klop de slagroom stijf met wat suiker en laat dat de laatste laag zijn.

 

Zet de trifle minimaal 2 uur in de ijskast om op te stijven en de smaken met elkaar te laten vermengen. Attack!

 

TIP: het rabarbervocht is lekker om op te drinken. Je kan er ook wat gelatine (1 blaadje per deciliter vocht) doorheen doen en er gelei van maken. Serveer de gelei in een kek klein hoog glaasje met een theelepeltje naast je dessert!

 

TIP II: liever andere vruchten gebruiken? Dat kan: het is ook lekker met ingekookte abrikozen, of aardbeien, of frambozen (maar eventjes koken). Verstevig de textuur eventueel met een beetje extra jam van de betreffende vrucht.