SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Gevulde paprika met tomaten-sinaasappelsaus

 

Redelijk eenvoudig    voorbereiding 40 minuten    in de oven 45 minuten

 

Nodig voor 4 personen:

 

4 grote paprika’s of 6 tot 8 kleinere

200 à 250 gram rijst

Een stuk winterpeen (10 cm)

2 stengels bleekselderij

Olijfolie

2 uitjes

2 teentjes knolfook

wat tijm en/of rozemarijn

Een bakje paddestoelen naar smaak

handje pijnboompitjes

Een handje (blanke) rozijnen

peper en zout

 

Voor de saus:

 

Een pak gezeefde tomaten

2 sinaasappels

2 sjalotjes of uitjes

2 teentjes knoflook

Een beetje tijm en rozemarijn

beetje salie

2 laurierblaadjes

1 lepel suiker

olijfolie

peper en zout         

 

Kook de rijst in wat zout water volgens de instructie.

 

Doe de rozijnen in een bakje met heet water en laat ze wellen. Eventueel: rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes en zet ze apart, anders kun je de pijnboompitjes ook zó gebruiken.

 

Snijd ondertussen de uitjes fijn, en bak ze in een koekenpan in de olijfolie. Knijp de teentjes knoflook uit en voeg ze toe. Snijd de selderij en de winterpeen in hele kleine stujes en voeg toe. Maak de paddestoelen schoon, snijd ze klein en bak ze mee. Misschien moet er nu nog wat meer olijfolie bij. Voeg de kruiden en peper en zout naar smaak toe. Ongeveer 5 minuten laten bakken op halfhoog vuur. Zet het vuur uit.

 

Verwarm de oven op 170 graden.

Was de paprika’s en snijd er een kapje af en haal de zaadjes eruit. Bewaar de kapjes. Giet de gare rijst af en roer die door het paddenstoelenmengsel. Voeg nu ook de rozijnen en de pijnboompitjes toe.

 

Zorg voor een voldoende grote ovenschaal dat alle paprika’s erin kunnen en vet de schaal in met olie. Zet de paprika’s erin en vul ze met het rijstmengsel. Giet nog een beetje olijfolie over de paprika’s. Doe de kapjes er weer op en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Het geeft niet als er nog wat rijst over is, dat kun je altijd op het laatst weer wat opbakken en erbij serveren.

 

Maak nu de saus: fruit het uitje in de olijfolie in een steelpannetje en knijp de knoflookjer erin uit. Giet nu de passata erbij, de suiker, het laurierblad en de kruiden en zet het vuur wat lager. Was 1 sinaasappel goed en rasp het schilletje met een heel dun raspje. Voeg de rasp toe. Pers de sinaasappels uit en voeg toe. Laat ongeveer 20 à 25 minuutjes zachtjes pruttelen en een beetje inkoken. Voeg tegen het einde peper en zout naar smaak toe en proef!

 

Serveren maar en genieten!

 

TIP: voor een nog dieper smaak kun je een bouillonblokje toevoegen aan het kookwater van de rijst.

 

TIP 2: als je de saus toch te flauw vindt, kun je nog wat worscestershiresaus erover heen druppelen (tenzij je een échte vegetariër bent: er zit visextract in) of nog een scheutje gembernat toevoegen.