SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Aardappelgratin, de enige echte Franse

 

Nodig voor 4 personen:

 

ongeveer 4 grote aardappels of 8 kleinere

1 teentje knoflook

+/- 75 gram gruyère kaas

+/- 75 ml. room

+/- 50 gram boter

peper en zout

ovenschaal

 

 

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Schil de aardappels en snijdt ze vervolgens in flinterdunne plakjes. Lukt dat niet met een mes, gebruik dan een (kaas)schaaf. Snijd het teentje knoflook door midden en wrijf er de ovenschaal mee in. Neem een likje boter en wrijf (met je vingers!) er de ovenschaal mee in. 

 

Leg nu een dun laagje aardappelpartjes op de bodem. Beetje peper en zout erover en wat dikke druppels room her en der. Leg er een tweede laag partjes overheen. Beetje peper en zout erover en wat likjes boter her en der. Herhaal zo om en om totdat je de laatste laag te pakken hebt. Dan nog wat room erover en de gruyère (geraspt of in plakjes) verdelen over de bovenkant. 

 

HET GEHEIM is om de gratin lang (+/- 1 ½ uur) in een zachte oven (niet hoger dan 150 graden) te laten gaar worden.