SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

ADVENT

 

Het kerkelijk jaar begint met de adventsperiode. Advent betekent “komst”.  We wachten de komst (geboorte) van Christus af. Het is een tijd van verwachting en blijdschap, maar ook van bezinning en inkeer. Advent begint kerkelijk gezien 4 zondagen voor kerst, en daarmee ook altijd nog voor het Sinterklaasfeest. De ‘leek’ viert advent meestal vanaf 1 december, want de daarbij gepaard gaande adventskalenders beginnen op die dag.

 

Met advent verheugen wij ons op het komende kerstfeest. We moeten onze aandacht weliswaar eerst nog richten op het Sinterklaasfeest, maar tegelijkertijd begint de aanloop naar kerst. Dat doen we met hele tastbare dingen: Voor de kinderen kopen we een advent kalender, waar vroeger elke dag vanaf 1 december een plaatje mocht worden opengemaakt, maar die tegenwoordig dagelijks een chocolaatje biedt. Of we steken adventskaarsen aan. Er zijn kaarsen die we elke dag een stukje branden, of we hebben een traditionele kerstkrans met vier kaarsen. Elke week steken we een kaars meer aan.

 

Wil je het traditioneel kerkelijk houden, dan steek je de eerste 2 zondag een paarse kaars aan, de 3e week een roze kaars en de vierde week weer een paarse. Deze kleuren zijn de zogenaamde 'liturgische' kleuren, kleuren die in de kerk worden gebruikt om bepaalde periodes in het jaar te markeren. Het roze staat voor het zich verheugen, het paars is de kleur die in de vastenperiodes werd gebruikt.  De periode voor kerst was (en is het in de orthodoxe kerk nog steeds) een vastenperiode. Lees meer over vastenperiode.

 

 

In de Scandinavische landen bestaat de Juleflaske, een mooi versierde fles met streepjes waaruit je elke dag een beetje Akvavit drinkt. In Duitsland bakt men eindeloos gevarieerde advent koekjes die tot aan de kerst worden opgepeuzeld. Ook maken ze knabbelbare Hans-en-Grietje-achtige koekhuisjes met lebkuchen. Deze huisjes kun je soms ook in Nederland vinden, ik herinner ze in elk geval uit mijn jeugd.

 

Kortom, er zijn genoeg dingen te koop. Leuker is om ze zelf te maken. Zie daarvoor de recepten.