SACRE CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

VADERDAG

 

Vaderdag is, net zoals onze moederdagviering, over komen waaien uit de Verenigde Staten.  Het initiatief ontstond naar aanleiding van een moederdagviering!  In 1910 luisterde de Amerikaanse Sonora Smart Dodd in de kerk tijdens moederdag naar de preek, waarin de offers werden geprezen die moeders voor hun kinderen over hebben. Zij bedacht zich toen dat in haar geval, het haar vader was, die deze offers had gebracht. Hij had immers in zijn eentje 6 kinderen met veel liefde en toewijding grootgebracht, nadat haar moeder in het kraambed was overleden.

 

Zij stelde vervolgens voor om een locale vaderdag te organiseren op 5 juni, de verjaardag van haar vader. Maar omdat het voor de predikant te kort dag was om een dergelijke viering voor te bereiden, werd de viering op 19 juni - de derde zondag van juni - gehouden.  Dit initiatief werd vervolgens in de kranten besproken en bejubeld, en vele locale initiatieven volgden in de daarop volgende jaren. De toenmalige politieke leider William Jennings Bryan steunde het inititiatief en probeerde er een landelijke feestdag van te maken, zoals inmiddels met moederdag was gebeurd. Dat initiatief stuitte echter aanvankelijk op de nodige weerstand. Het was immers nog heel gebruikelijk dat de ouderlijke zorgtaken vooral door moeders werden uitgevoerd. Dit ondanks dat President Wilson in 1916 zelf ook vaderdag in familiekriing vierde.

 

Tijdens de depressie en de oorlog stond het vieren van vaderdag vanzelfsprekend niet hoog op de politieke agenda. Pas weer in 1957 werd er een nieuwe poging gedaan, ditmaal door een vrouwelijke senator, Margaret Chase Smith, die vond dat men of beide ouders diende te eren, of geen van beiden. Pas in 1972 werd het feest door president Nixon als officiele feestdag erkend.

 

 

In Nederland is het feest al in de jaren '30 geÔntroduceerd door de sigaren- en drankhandelaren. Op 7 september 1936 werd in Leiden en Tilburg Vaderdag gevierd, zo staat in kranten vermeld. Het jaar daarna werd het een zaterdag in oktober en vanaf 1938 de eerste zondag van oktober. In 1948 besloot de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten de Vaderdag te verplaatsen naar de derde zondag van juni - zoals het in de VS werd gevierd. Hun doel: hogere omzet. Oktober viel te dicht bij de andere feestdagen van Sinterklaas en kerst. De slijters en sigarenboeren waren 'not amused' en vierden nog ťťn jaar hun 'eigen' Vaderdag in oktober, waarna ze zich aansloten aan de datum in Juni.

 

Pas sinds de jaren '70, nadat het een officiŽle feestdag in Amerika was geworden, werd Vaderdag ook wijd en zijd gevierd in Nederland.

 

 

 

 

 

Overigens wordt niet overal vaderdag gevierd, en ook niet op dezelfde dag. In Duitsland viert men Vaderdag met Hemelvaart. In Luxemburg viert men de 1e zondag van oktober 'Pappendag' en in Bulgarije op 26 december. ItaliŽ, Portugal, Spanje en KroatiŽ valt Vaderdag op 19 maart, op St. Jozefsdag. Daar is de verwijzing duidelijk katholiek: Jozef die de vader van Jezus was. Vader krijgt dan ook geen cadeautjes of ontbijt op bed.