SACRE CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

MOEDERDAG

 

Moederdagontbijtje

 

voorbereidng: 10 minuten

 

Ik heb helaas geen Nederlandse traditionele Moederdagrecepten gevonden. Ik denk dat het komt omdat ieder klaar probeert te maken wat zijn of haar moeder lekker vindt. Deze moeder wordt heel erg blij van onderstaand ontbijtje. Verrukkelijk met aardbeien uit het seizoen. Bovendien kan bijna ieder kind dit (met misschien wat hulp bij de pan) zelf maken

 

Nodig voor 1 ontbijtje:

 

1, 2 of 3 lekkere boterhammetjes (als je hebt briochebrood!)

een klont boter

een handjevol aardbeitjes

poedersuiker

 

Steek als je hebt de boterhammen met een hartvorm uit. Maar mooi zonder korstjes snijden kan ook.

 

Was ondertussen de aardbeitjes, dep ze goed droog, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.

 

Laat de boter smelten op een zacht vuurtje in een koekenpan en bak de boterhammetjes aan beide kanten zacht krokant.

 

Doe de aardbeitjes op de boterham(men) en bestrooi royaal met poedersuiker. Pure liefde!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinaasappelcupcakes

 

voorbereiding: 10 minuten   20 minuten bakken      5 minuten glazuren

 

Het is een beetje een herhaling van zetten: deze cupcakes passen namelijk ook goed bij koningsdag, maar ze zijn verrukkelijk en leuk om te maken. Bovendien kan het hele gezin er van mee genieten. Eigen recept!

 

Nodig voor 12 cupcakes:

 

250 gram bloem

100 gram boter

5 eetlepels suiker

1 zakje zelfrijzend bakmeel

2 eieren

snufje zout

2 sinaasappels (liefst biologisch)

100 gram poedersuiker

1/2 citroen

 

Eventueel:

 

1 vanillestokje een paar zakjes vanillesuiker (iets minder gewone suiker gebruiken)

een eetlepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij de natuurwinkel of een Turkse of Marokkaanse supermarkt) 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

Was de sinaasappels en rasp de schillen met een fijne rasp. Doe de helft van de rasp in een mengkom, de andere helft in een klein kommetje voor het glazuur.

 

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Doe de bloem, boter, suiker

Doe de bloem, boter, suiker, het bakmeel de eieren en het zout in de mengkom. Pers de sinaasappels uit en voeg het sap ook toe. Voeg nog eventueel de vanille(suiker) en/of het oranjebloesemwater toe. Gebruik je een vanillestokje? snijd het stokje in de lengte door midden en schraap met de achterkan van een mesje het merg (de zwarte spikkeltjes) eruit en voeg die dus toe, niet het hele stokje. Roer het deegpapje (want dat is het een beetje) met een lepel goed door en verdeel het mengsel over 12 cakevormpjes. Let op: je hebt ook nog een muffin/cupcakevorm nodig, want anders lubberen ze uit en krijg je een soort dikke pannekoekjes.

 

Doe 15 ŕ 20 minuten in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt, zijn de cupcakes gaar. Ondertussen kunt je het glazuur maken. Meng de sinaasappel rasp met de poedersuiker een beetje citroensap. Je kunt eventueel ook nog wat sinaasappelsap gebruikern, dan moet je nog wat overhouden als je de sinaasappels uitperst. Maar let op: je hebt niet heel veel nodig, dan wordt de glazuur te vloeibaar en druipt het van de cupcakes af!  De citroen zorgt bovendien voor een frisse smaak.

 

Zodra de cupcakes uit de oven komen,haal je ze na 5 minuten alten afkoelen uit de muffinvorm en leg ze op een houten snijplank of een speciaal rekje (als je dat hebt) om verder af te koelen.  Zodra ze nog warm zijn kun je overigens wel al beginnen met glazuren. Met een kwastje strijk je de glazuur over de cupcakes. Even wachten en.... genieten maar!