SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

Mini sinaasappelbavarois

 

redelijk gemakkelijk     voorbereiding 30 minuten          4 uur laten opstijven

 

Een Bavarois is een nagerecht waarin gepureerde vruchten, slagroom, suiker en gelatine wordt verwerkt. Niet te verwarren met Bavaroise, wat een recept voor siroopthee is. De Bavarois (wat 'Beiers' betekent) wordt al vermeld door de Franse beroemde kok Carême aan het begin van de 19e eeuw. 

 

Voor een 'grand dessert' of als lekker en bijzonder hapje voor bij de koffie, bedacht ik dat je de bavarois op een laagje cake kunt serveren. Zo wordt het een 'bouchée', een gerechtje dat in één hapje in je mond past.

 

Voor een goed wintergevoel, voegde ik nog specerijen toe aan het sinaasappelsap

 

 

 

Nodig voor 24 bouchées:

 

2 sinaasappels (liefst biologisch)

250 ml. slagroom

5 blaadjes gelatine

een stuk cake (ongeveer 3 plakjes)

+/- 6 el. suiker

1 kaneelstokje of een 1/4 tl. kaneel

4 kardemompeulen of een mespuntje kardemompoeder

6 kruidnagels of een mespuntje kruidnagelpoeder

 

eventueel:

 

een scheutje Grand Marnier of Cointreau

1 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker

1 el. oranjebloesemwater

sinaasappelsnippers

 

Was 1 sinaasappel en snijd er een paar schilletjes van af. Doe de schilletjes in een pannetje. Pers de sinaasappels uit en doe het sap in het pannetje. Voeg daar de suiker en de specerijen aan toe en zet op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog de drank toe.

 

Snijd van de cake hele dunne plakken (een paar mm.) Bedek een vierkant of rechthoekig schaaltje met een platte bodem met de plakken cake. Zorg dat de plakken goed aansluiten en de hele bodem is bedekt. Snijd misschien sommige stukjes bij. Ik gebruik zelf een bakje waarin vleeswaar bewaard kunnen worden. Die afmetingen zijn iets groter dan een A5-je.

 

Klop de slagroom stijf en week de blaadjes gelatine in een glas of een bakje met water (ongeveer 5 minuten). Zet het vuur uit, zeef het sinaasappelsap en schenk het sap over naar een ander pannetje. Knijp de velletjes gelatine uit en doe ze bij het sap. Roer even door, totdat de gelatine is gesmolten. Als de gelatine niet smelt, nog even het vuur aanzetten. Laat nu het sapmengsel nog afkoelen tot handwarm en giet het dan bij de slagroom. Klop even door met de garde, zodat alles goed vermengt en giet het mengsel dan in het schaaltje over de plakjes cake heen.  

   

Zet nu in de ijskast en laat het daar minstens 4 uur opstijven. Met een dun aardappelmesje ten slotte de randen lossnijden en in vierkantjes snijden. Het eerste stukje gaat er misschien wat lastig uit, maar de rest - zeker met behulp van een plat mesje - moet gemakkelijk gaan. Serveer eventueel met wat sinaasappelsnippers. Lekker voor tijdens de kerst. 

 

 

Klik hier voor meer lekkere (traditionele) kerstrecepten