SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Meloen met Portsiroop

 

Ik verzon onderstaand recept, nadat ik tijdens afgelopen zomer weer eens heel ouderwets in een Frans caféetje in de Ardèche meloen met port vooraf kreeg. De rauwe ham kunnen vegetariërs gerust weglaten. Het voegt alleen wat extra hartigs toe. Echt iedereen kan dit maken en het is nog verrukkelijk lekker bovendien.

 

 

eenvoudig      bereiding 20 minuten   

 

Dit recept heb ik zelf bedacht en het hele gezin genoot ervan. Het is feestelijk en gemakkelijk te maken. In plaats van rauwe ham is Ganda- Parma- of Serranoham misschien nog wel lekkerder (zelf gebruikte ik Ganda-ham).

 

Nodig voor 4 personen:

1 flinke meloen
1 ons rauwe ham (of Ganda-, Serrano, of Parmaham)
halve tot hele komkommer
1/2 citroen
2 dl. rode port (Tawny of Ruby)

4 flinke eetlepels basterdsuiker (lichte, witte of donkere)

 

 

Doe 2 dl. port met de basterdsuiker en het sap van de halve citroen in een pannetje. Hoe breder de pan, hoe sneller de siroop gemaakt is. Ruby port met witte basterdsuiker geeft een wat rodere siroop. Ik gebruikte Tawny met donkere basterdsuiker, dat geeft een bruine siroop.

 

Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het inkoken, terwijl je af en toe roert, totdat je met een pollepel er wat moeilijker doorheen komt. Het is dan ongeveer tot de helft ingekookt. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.

Is het dan nog te vloeibaar? Nog even terug op het vuur doen. Is het té stroperig? Giet er dan nog een heel klein beetje port bij en roer goed door.

 

Snijd de meloen in partjes, drapeer er desgewenst de ham naast en slinger er met een lepel sliertjes siroop over.

 

Snijd de tomaatjes in vieren, verwijder de zaadjes en drab en snijd het stevige vruchtvlees in mini dobbelsteentjes. Verwijder de zaadjes van de komkommer en snijd ook deze in minidobbelsteentjes. Een zalig en licht voorafje!