SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN (CHRISTELIJKE) FEESTEN

 

 

 

Over de initiatiefneemster

 

Vanessa van Koppen-Enters is van huis uit jurist, met een passie voor koken, eten en schrijven sinds ze kind was. Al jong stond ze in de vakantie de kunst af te kijken in de keukens van Franse restaurants. Door haar jarenlange verblijf in diverse landen breidde ze haar kookrepertoire steeds uit.

Ze is actief in de Remonstrantse kerk en vertegenwoordigde hen onder meer bij de IKON.

Voor haar is koken een dagelijks ritueel moment van bezinning en een manier om verbinding met haar tafelgenoten te uiten.

 

Ze heeft daarover een kookboek geschreven, dat bijna gereed is. Verder schrijft ze voor Ad Rem, het tijdschrift van de Remonstranten.

 

Samen met Tom Mikkers, theoloog en algemeen secretaris van de Remonstranten, bedacht ze dat het een goed idee zou zijn om koken en religie te verbinden. Zo ontstond het idee voor Sacré Cuisine: een website waarin zij op zoek gaat naar de oude levensbeschouwelijke regels rond eten en drinken in Nederland en Europa, en deze naar de 21e eeuw vertaalt.

 

Sacré Cuisine is een dwarsdoorsnee van de hedendaagse levensbeschouwelijke keuken. Naast verhalen over onze feestdagen en tradities en hun recepten geeft het ook lekkere gerechten voor een feestelijke gelegenheid. Gerechten die thuis bereid kunnen worden. Natuurlijk volgens de morele standaard van deze tijd: met verse ingrediënten, respect voor de seizoenen, en vegetarische alternatieven.

 

Inmiddels is Vanessa van Koppen professioneel bezig met koken. Door het geven van lezingen, workshops, catering en 'personal kook coaching' maakt zij van haar passie haar werk.

Ook schrijft zij voor andere (food)blogs, zoals Lekker Tafelen. Haar droom is om Sacré Cuisine als kookboek uit te kunnen geven.

 

 

 

Meer weten over de Remonstranten? Naar website