SACRE CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

HEMELVAART 

 

 

 

 

 

Hemelvaartpasta uit Zuid-ItaliŽ

 

gemakkelijk        voorbereidng: 20 minuten           koken: 10 minuten

 

Ik heb helaas geen Nederlandse traditionele Hemelvaartgerechten gevonden. Hemelvaartsdag is sowieso een beetje het ondergeschoven kindje van de Christelijke feestdagen. Bij hemelvaart hoort eerder een activiteit: dauwtrappen. In Zuid-ItaliŽ hebben ze wel een heel erg lekker en gemakkelijk gerecht: Zoete pasta gekookt in melk. Dat klinkt niet erg lekker, zult u denken. Maar opmerkelijk genoeg mengt de melk zich met het zetmeel van de pasta en daardoor wordt het een romig gerecht. Het gerecht wordt koud of althans op kamertemperatuur gegeten. Maar warm is het ook erg lekker!

 

 

Nodig voor 4 personen:

 

250 gr. gedroogde tagilatelle of tagliolini

1 (liefst biologische) citroen

1 kaneelstokje

+/- 75 gr. suiker

1 ŗ 1 1/2 l. volle melk

 

eventueel:

 

een scheutje slagroom

nog wat (kaneel)suiker om te bestrooien

 

Doe 1 l. melk in een pannetje met wat schillen van de citroen, het kaneel stokje en de suiker. Zet op een laag vuurtje en laat wat trekken. Laat het liefst niet te veel koken, dan krijg je te veel vellen. Na ongeveer 20 minuten zet je het vuur uit en laat je het mengsel nog 15 minuten afkoelen.

 

Doe het melkmengsel door een zeef en giet het of weer terug in de pan, of neem een nieuwe pan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook de pasta gaar, terwijl je blijft roeren. Anders plakt de pasta te veel aan elkaar. Voeg zo nodig of gewenst nog wat melk of slagroom toe, als je ziet dat de pasta droog dreigt te koken. 

 

Bedenk, dat de pasta iets langer moet koken dan in water. Zodra de pasta gaar is, in mooie hoopjes verdelen (als de pasta koud is, lukt dat niet meer) en de saus verdelen. Eventueel bestrooien met (kaneel)suiker en misschien nog decoreren met wat dunne citroenschilletjes. Fijne Hemelvaart!