SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

DRIE KONINGEN - 6 januari

 

In Frankrijk is het gebruik om met drie koningen een driekoningenbrood te eten.  Dit gebruik bestond vroeger in Nederland ook, maar dat is een beetje verdwenen.  Met drie koningen arriveren de drie wijzen - of koningen of magiërs - uit het oosten bij Jezus in de stal. Zij hadden - aldus het evangelie van Matteüs - 'zijn ster zien opgaan' en volgden deze ster totdat hij boven de stal bleef staan. Een goed idee om het in ere te herstellen om zo de periode van de 12 dagen van kerst af te sluiten.

Traditioneel vertopt men in het brood (dat meer een soort taart is) een gedroogde boon. Degene die de boon aantreft in zijn stukje, is koning voor de dag met alle voorrechten van dien.  Dit gebruik weer, stamt af van het Romeinse gebruik om tijdens de Saturnalia (de 12 dagen durende feesten, waarbij terugkeer van de zon werd gevierd) een taart met een gedroogde boon erin in stukken te snijden en te verdelen onder de bedienden en slaven. Degen die de boon vond, was voor een dag de Saturnalicius princeps , ofwel: de meester van het feest. Het gebruik is vervolgens overgenomen met de viering van drie koningen. In een Frans geschrift uit de 14e eeuw wordt daar al melding van gemaakt. De marsepeinen vulling bestaat sinds het einde van de 16e eeuw, toen Maria de Medici (de tweede echtgenote van de Franse koning Hendrik IV) het recept hiervoor uit Italië meebracht en liet toevoegen.

 

Driekoningenbrood - Galette des rois

 

Makkelijk  voorbereiding 20 minuten  25 minuten bakken

 

Nodig:

 

een pak roomboterbladerdeeg (of zelf bladerdeeg maken, zie hieronder)

2 eieren

75 gram suiker

75 gram gemalen amandelen

150 ml. melk

1/2 citroen

1 klontje boter

3 eetlepels bloem

1 gedroogde boon of iets anders kleins dat kan worden gebakken, een knikkertje of zo.

 

eventueel

een scheutjes oranjebloesemwater of rozewater

 

Ontdooi 9 plakjes bladerdeeg.

 

Maak ondertussen de vulling.  Doe 1 ei en het eiwit van het andere ei in een roestvrijstaal pannetje en voeg de suiker toe. Klop luchtig met een garde. Zet het vuur zachtjes en voeg de melk toe. Was de citroen en rasp ongeveer de helft van het schilletje. Voeg toe. Knijd de halve citroen uit en voeg het sap ook toe. Roer het mengsel totdat het ei gaat stollen en er een dunne vla-achtige substantie ontstaat.  Zet het vuur uit en voeg de gemalen amandelen, de bloem en de boter toe. Doe er als je hebt ook een scheutje oranjebloesem- of rozewater bij voor een echt orientaalse touch. Laat een beetje afkoelen.

 

Verwarm nu de oven voor op 220 graden.

Ondertussen doe je 4 plakjes bladerdeeg op elkaar (misschien met een paar druppeltjes water vastplakken) en rol uit tot een ronde lap van ongeveer 20 cm. doorsnee.

Doe het zelfde met 5 plakjes bladerdeeg en maak die lap 2 cm. groter.

 

Leg de kleinste cirkel op een bakblik met bakpapier. Smeer het mengsel er over uit. Leg de grotere lap erover en vouw aan de onderkant om de kleinere cirkel.

 

Bestrijk het brood nu met het eigeel en zet ongeveer 20 à 25 minuten in de oven.

 

Goed voor ongeveer 8 royale punten.

 

 

 

 

Zelf bladerdeeg maken?

 

eenvoudig     voorbereiding 10 minuten     1 uur rusten

 

Het is helemaal niet moeilijk en smaakt een stuk beter. Het wordt iets minder luchtig, maar wel knapperiger.

 

 

Nodig voor de driekoningentaart:

 

200 gram bloem + extra om te bestuiven

1 dl. water

snufje zout

1 zakje vanillesuiker

150 gram boter

 

 

 

Haal een pakje boter ongeveer 15 minuten voor gebruik uit de ijskast en snijd horizontaal ongeveer 150 gram af.

Kneed de bloem, water, zout en vanillesuiker tot een bal. Rol de bal uit tot een langwerpige lap.  Leg de boter erop in het midden en vouw links en rechts erover heen. Rol nu voorzichtig uit en vouw vanaf de andere kant nog voor en achter over elkaar.

Laat 20 minuten rusten op een koele plek (groentela van de ijskast mag).

 

Herhaal het twee keer uitrollen en vouwen.  MIsschien moet je het deeg met wat bloem bestuiven. Het kan best zijn dat de boter er een beetje doorheen komt, maar dat is niet ierg.

Laat weer 20 minuten rusten en herhaal bovendstaande handelingen.

Nog een laatste keer 20 minuten laten rusten en nog een laatste keer tweemaal vouwen.

Nu is het deeg klaar voor gebruik! Snijd het in twee bijna gelijke stukken. Rol de stukken uit tot twee platte cirkels, de één iets groter dan de ander.