SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN (CHRISTELIJKE) FEESTEN

 

 

 

 

Dierendag - 4 oktober - De Heilige Franciscus

 

Op 4 oktober vieren we dierendag. Wist u dat we dan de sterfdag van Sint Franciscus herdenken? Vele Katholieken zullen dat misschien nog wel weten, maar veel andere mensen niet. Sint Franciscus van Assisi is een bekende heilige. Hij leefde van 1181/1182 tot 1226. Hij kwam uit een welgestelde familie. Aanvankelijk heette hij Johannes, maar hij kreeg de bijnaam Francesco (Fransman) toen hij regelmatig naar Frankrijk was geweest. Hij leefde aanvankelijk zoals Augustinus een redelijk losbandig leven, werd op zijn 20e krijgsgevangen gemaakt en werd ernstig ziek. Hierdoor kreeg hij medelijden met melaatsen en in 1205 kreeg hij een visioen, om zich als kluizenaar te wijden aan de melaatsen, het herstellen van vervallen kerkjes en zich te wijden aan gebed. In 1208 kreeg zijn levenshouding navolging en werd de Franciscaner beweging geboren.

 

Hij ging mee met één van de kruistochten, waar hij niet vocht tegen de Saracenen, maar tijdens een belegering van Jeruzalem juist in dialoog ging met de sultan.

Wij kennen Franciscus vooral als de man die voor de dieren preekte. Hij wordt dan ook meestal afgebeeld tussen de dieren (vaak vogels). Hij had ook een groot respect voor de natuur, waarin hij Gods werk herkende.

 

In 1929 werd in Wenen door een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming de sterfdag van Franciscus uitgeroepen tot werelddierendag. 

 

Op deze dag denken we dus extra aan de dieren. Hoewel we onze huisdieren dan verwennen met een extra kluif of aandacht, zouden we dat natuurlijk veel breder kunnen trekken.  De Stichting Wakker dier voert sinds enkele jaren campagne om deze dag uit te roepen tot 'eet geen dierendag'. Ik kan me daar helemaal bij aansluiten, sterker nog, ik propageer dat we op deze dag eens bewust veganistisch zouden moeten eten: niet alleen geen dieren, maar ook geen dierlijke producten. Dus ook geen kaas, boter, melk, eieren, yoghurt, room, honing. Moeilijk? Welnee. Met deze recepten en suggesties gaat het beslist lukken!

 

 

Ontbijt:

 

- Boterhammen met pindakaas, jam of wat dacht je van een halve geprakte banaan met pure (geen melk!) hagelslag? 

 

NB: in sommige soorten brood wordt boter gebruikt (denk aan croissants) of melk (sommige witte broden). Vraag ernaar bij je bakker!

 

Lunch:

 

- Salade met brood

 

- Boterhammen met pindakaas & komkommer & sambal (echt heerlijk!). 

- Stokbroodje met gegrilde paprika (zie recept hieronder)

- Stokbroodje met Caviar d'aubergine (zie recept hieronder)

- Gegrild pittabroodje met olijfolie en za'atar (zie recept hieronder)

 

 

Gegrilde Paprika

 

 

Nodig:

 

1 of 2 paprika's

wat olijfolie

een teentje knoflook

 

Zet de oven op grillstand en zet de paprika's in de oven. Keer na 10 minuten de paprika om, het vel moet wat gaan blakeren. Zodra het velletje flink wat donkere plekken heeft (ongeveer na 15 minuten), de paprika's uit de oven halen en even laten afkoelen. Velletjes verwijderen, in reepjes snijden en met wat olijfolie en geperste knoflook even laten marineren.

 

 

 

 

Caviar d'Aubergine - Aubergineprutje

 

 

Ga naar recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marokkaanse bonendip

 

 

Nodig:

 

1 blikje grote witte (boter)bonen

2 à 3 el. olijfolie

1/2 tl. gemalen komijn

een beetje harissa of 1/2 spaanse peper

een beetje peterselie

 

Giet de bonen af en prak ze fijn met de olijfolie, de komijn en de harissa. Snijd anders nog de spaanse peper fijn en de peterselie en meng het er door. Is het te flauw? Voeg nog wat komijn toe of desnoods wat zout.

 

 

Za'atar

 

Za'atar is een verrukkelijk midden-oosters mengsel van tijm, sesam zaadjes, gemalen sumac en zout. Sumac (een soort zure besjes) kun je vinden bij de Turkse supermarkt.

 

 

 

Tussendoor:

 

Nee, geen koekjes! Maar wel: lekker vers of gedroogd fruit, noten, pure chocola

Of, misschien een hele gekke gedachte: een geen tussendoortjes! 

 

Avondeten:

 

Pasta met veganistische 'bolognaise'

 

Lekker voor het hele gezin!

 

 

Nodig voor 4 personen:

 

- 400 gram pasta (Let op dat je geen pasta met eieren neemt!)

- 1 pakje gezeefde tomaten

- 1 teen knoflook

- 1 uit

- groenten naar smaak zoals courgette, aubergine, venkel, wortel, bladselderij

- 100 gram gedroogde en ontpitte pruimen

- olijfolie

- 2 flinke eetlepels broodkruim of paneermeel

- wat kruiden naar smaak zoals tijm, rozemarijn, provençaalse kruiden of oregano. 

- eventueel een scheutje marsala of rode wijn.

- zout en peper

 

Snijd de groenten fijn (ik gebruikte hier auberine en courgette) Snipper de ui en fruit hem in een (hapjes)pan in wat olie. Voeg de knoflook toe en de groenten naar smaak. Voeg de groenten toe en laat even smoren. Voeg dan eventueel de drank toe en de gezeefde tomaten. Snijd de pruimen in kleine stukjes en voeg toe. Laat lekker sudderen en kook ondertussen de pasta gaar.

 

In een koekenpan een redelijke scheut olijfolie doen en verwarmen. Het broodkruim met wat kruiden erbij doen en met wat zout en peper omroeren en opbakken totdat het goudbruin is. 

 

De saus op smaak brengen met zout en peper. Giet de pasta af, doe de saus erover en maak af ipv met parmezaanse kaas, met het broodkruim. Smullen maar!

 

 

Wortel-koriandersoep

 

Naar recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roerbaknoedels - Klaar in 10 minuten!

 

 

NB: zorg dat je geen eiernoedels gebruikt!

 

Naar recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevulde paprika's met sinaasappel-tomatensaus - Een feestmaal!

 

 

 

 

Naar recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groentecurry

 

 

Naar recept. NB: even doorscrollen op de pagina!