SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

5 mei: Bevrijdingsdag

 

Wat dienen we te eten met bevrijdingsdag?  Op die dag deelden de Amerikanen en Canadezen sigaretten, kauwgom en chocola uit, en in sommige gevallen ook koekjes. Met de eerste twee producten kan ik niet koken. Het roken van (Amerikaanse) sigaretten valt evenmin aan te bevelen.  Blijft over de chocola.  Daar kunnen we dus beslist iets mee doen.  Geïnspireerd door Nigella Lawson, die een heerlijk zoete lekkernij met chocola en pindakaas heeft staan, meende ik onze Amerikaanse bevrijders te kunnen eren. 

 

Verder natuurlijk iets in de kleur van onze vlag. En omdat ik geen kunstmatige kleurstoffen wil promoten, kwam ik op de rood-wit-blauwe cakejes uit die ook leuk zijn met koninginnedag.

 

Het maakt natuurlijk eigenlijk niets uit wát je eet op deze dag. Maar het kan geen kwaad om nog eens stil te staan bij de dankbaarheid die werd gevoeld om verlost te zijn uit de oorlog. En hoe je misschien tegenwoordig tegen Amerikanen aankijkt, vergeet niet dat we veel aan ze te danken hebben gehad.

 

 

Chocolade-pindakaas lekkernij

 

 

voorbereiding: 15 minuten     3 uur laten opstijven

 

 

Nodig voor een bakblikje/bakje van ongeveer 20 bij 20 cm:

 

200 gram chocola (liefst puur en melk gemengd)

150 gram pindakaas

50 gram donkere basterdsuiker

een eetlepel boter

50 gram koekjes

100 gram poedersuiker

 

eventueel:

 

nog 50 gram koekjes extra

50 gram kleine marsmallows

 

Klop in een zakje met een deegroller 50 of 100 gram koekjes fijn. Meng de pindakaas met de suikers, 50 gram koekjes en eventueel nog de kleine marsmallows. Bekleed het bakblikje/bakje met bakpapier. Strooi eventueel de overige koekkruimels op de bodem van de bak en stort daaroverheen het pindakaasmengsel. Zet dit mengsel in de ijskast.  Na ongeveer een uurtje kun je de chocolade met de boter en eventueel nog een paar eetlepels water op een heel zacht vuurtje, al roerend smelten. Giet de chocolade er over heen en laat nog 2 uur in de ijskast afkoelen. Snijd in vierkanten of rechthoeken.

 

Tip: houd je niet zo van plakkerig (want dat is en blijft het), dan adviseer ik je om eerst een bodempje van koekkruimels te maken.  Je kunt allerlei soortjen koekjes gebruiken! 

 

 

 

Rood-wit-blauwe cakejes

voorbereiding 15 minuten      20 minuten bakken 10 minuten decoreren 

 

 

Nodig voor 12 cakejes:

 

250 gram bloem

snufje zout

3 eieren

80 gram suiker

1,5 dl. melk

80 gram boter

1/2 zakje bakpoeder

2 zakjes vanillesuiker

50 gram poedersuiker

1/2 citroen

een paar kleine aardbeitjes

een 1/2 bakje bosbessen

 

 

Zet de oven op 180 graden. Smelt de boter even in een pannetje of de magnetron. Meng in een kom de bloem, zout, eieren, suiker, boter, melk, bakpoeder en vanillesuiker en roer met een lepel totdat alles goed is gemengd. Doe in een muffinvorm 12 cupcakevormpjes en verdeel het beslag over de 12 bakjes. Doe ze ongeveer voor 2/3 vol, de boel gaat nog rijzen!

 

Zet ze ongeveer 15 à 20 minuten in de oven. De cakejes zijn gaar als een satéprikker er droog uit komt. Zoek ondertussen een paar mooie aardbeitjes uit die je in plakjes snijdt.

 

Laat de cakejes afkoelen en meng de poedersuiker met wat sap van de citroen, totdat je een vrij dik papje krijgt. Als het té vloeibaar wordt, extra poedersuiker toevoegen, anders gaat de boel druipen. Doe het suikermengsel met een kwastje of de achterkant van een lepeltje over de cakejes en drapeer bovenop een rijtje aardbeienplakjes en onderop een rijtje bosbessen.  Een lust voor het oog en ook nog heel erg lekker!