SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

  

  

 GERECHTEN

 VOOR DE

 FEESTDAGEN

 

 

 

 Sinterklaas

 

 Advent

 

 Kerst

 

 Oud & Nieuw

 

 Driekoningen  

 

 Maria Lichtmis

 

 Carnaval

 

 Valentijnsdag

 

 Vasten

 

 Palmpasen

 

 Goede Vrijdag

 

 Pasen  

 

 Koningsdag

 

 4 mei

 

 5 mei

 

 Hemelvaart

 

 Moederdag

 

 Pinksteren

 

 Vaderdag

 

 Sint Jansfeest

 

 Michaelmas

 

 Dierendag

 

 Halloween

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

FEESTELIJKE GERECHTEN

 

Via de linkerkolom kunt u terecht voor (traditionele) recepten die typisch horen of passen bij een bepaalde feestdag.  Hieronder treft u meer algemene feestelijke recepten aan.   

 

 

 

Mini sinaasappelbavarois

 

Met dit heerlijke gerechtje steel je betwist de show. Het ziet er professioneel uit, maar is vrij eenvoudig te maken.  Probeer het eens! Naar recept

 

 

 

Aardperensoep met parmezaan-kletskop

 

Op veler verzoek het recept van deze heerlijke soep, die het goed doet als voorafje in de winter, bij voorbeeld tijdens kerst. Aardperen - ook wel topinambours genoemd kun je tegenwoordig soms zelfs bij de supermarkt krijgen, en anders bij de groenteboer. Ze smaken als artisjok. Naar recept

 

 

 

Tartaar van rauwe St. Jacobsschelpen met dopwerwtjes

 

Dit zalige, lichte voorafje at ik vorig jaar in de Provençaalse stamkroeg van mijn ouders, “café de l’Union” in Sainte Cécile-les-Vignes. Aan de bar rimpelige wijnboeren mét pet en hun broek tot net onder hun oksel, druk aan de rode wijn; en uit de keuken de heerlijkste gerechten die getuigen van generaties culinaire kennis. Het is simpel, geraffineerd en je likt er je vingers bij af! Naar recept

 

 

Oeuf en cocotte - verassingseitje uit de oven

 

Mijn moeder maakte de uitgeklede versie hiervan (zonder verrassing) en dat was al lekker. In Frankrijk leerde ik de luxeversie kennen met geschaafde verse truffel erin.  Het leuke van dit simpele recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren en er ook een heel leuk feestelijk (vegetarisch) voorgerecht mee maakt. Naar recept

 

 

Crabe Diable

 

Dit recept kreeg ik van mijn vrienden Cynthia en Niels. Zij brachten eens een grote pan van dit verrukkelijke gerecht mee tijdens een groot diner bij mij thuis. Het is echt meer dan de moeite waard. Als je er eenmaal van hebt geproefd, heb je je ziel aan de Duivelse krab verkocht! Naar recept

 

 

                     

Philly Whizz - koude kaassoep

 

Dit feestelijke soepje was tijdenlang mijn moeder’s topper. In een handomdraai gemaakt en het lijkt heel wat. Bijkomend voordeel is dat het ook nog erg lekker is. Denk niet: help, wat is het weinig. Geloof me, het is erg machtig. Naar recept

 

 

Gevulde bladerdeegbakjes met zelfgemaakte ragout

 

Het heeft iets nostalgisch een bakje met ragout.  Zelfgemaakt is het een ware tractatie en past het goed bij een traditioneel feestmaal. Zelf ragout maken is bovendien helemaal niet zo moeilijk, maar een stuk lekkerder dan wat je uit een blik haalt.  Naar recept 

 

 

 

Jacobsschelpen in fluwelen vanillesaus

 

Dit is een heel feestelijk eigen verzinsel dat, al zeg ik het zelf, beslist niet slecht smaakt………  De eerste keer dat ik dit maakte was voor mijn vriendin Désirée die erg van lekker eten houdt en mij vaak aanspoort tot experimenten. Je kunt dit overigens ook goed met zeeduivel maken. Naar recept 

 

 

Meloen met portsiroop

 

De ouderwetse meloen met port in een hip jasje!  Zó gemaakt, voortreffelijk, calorie-arm en ook zonder ham heerlijk voor vegetariërs! Naar recept

 

 

 

 

Ouderwets lekkere runderstoofschotel

 

Haal vooroordelen over oubolligheid van tafel en durf ervoor te gaan: probeer eens deze heerlijke runderstoofschotel te maken. Hij is het resultaat van een ecclecitsche verzameling ingrediënten, dankzij tips van moeders van vriendinnen en een beetje dankzij – het moet worden gezegd- Jamie Oliver. Iedereen die ik hem voorschotelde schepte minstens nog een keer op. Naar recept

 

 

Heerlijke Hazepeper

 

Dit recept voor Hazepeper is verrukkelijk. Je moet wel op tijd beginnen - want de hazebouten moeten minstens 24 uur marineren, maar het smaakt voortreffelijk. Je kunt het overigens goed van te voren maken! Naar recept

 

 

Salade Niçoise

 

Deze zalige zomerse salade komt oorspronkelijk uit Nice, zoals zijn naam ook suggereert. Hij is gemakkelijk te maken, lekker licht en toch vullend. Ideaal voor het zomerweer. Naar recept

 

 

 

Libanese Tabbouleh - ook voor veganisten!

 

Het recept van deze heerlijke couscous-salade komt van een Libanese vriend. Hij is werkelijk zalig. Niet scherp, wel kruidig. Een heerlijke maaltijd voor iedereen, maar ook lekker als bijgerecht bij een mezze-tafel vol oosterse hapjes, of bij een barbecue. Naar recept

 

 

Indian summersalad

 

Dit recept heb ik zelf bedacht, en is een hommage aan de Indiase keuken. En wat zo fijn is, deze salade kun je ook heel goed voor 1 persoon maken!  Naar recept

 

 

 

Courgette wraps

 

Een heerlijk vegetarisch borrelhapje in Italiaanse stijl. Simpel en doeltreffend en van te voren te bereiden. Ook lekker om samen met de Gegrilde asperges met ham en de Salade Caprese als uitgebreide voorgerechtjes te maken als 'antipasti'. Naar recept

 

 

Gegrilde asperges met ham

 

Een heerlijk lente-voorgerecht of bijgerecht, vooral als de witte asperges nog niet helemaal op smaak zijn. Een paar ingrediënten, de zoete rooksmaak door het grillen vermengd met de zoute ham.... zalig! Naar recept

 

Salade Caprese

 

Dit lentegerecht is heerlijk, en door iedereen te maken. Het belangrijkste is dat je goede ingrediënten gebruikt: sappige tomaten en goede (liefst buffel) mozzarella. Heerlijk vooraf of tezamen met andere Italiaanse antipasti. Naar recept

 

 

 

Guacuemole

 

Een heerlijk Mexicaans dipje, dat het goed doet bij de borrel. Romig en toch ook verantwoord en gezond. Van deze versie blijf je eten, ook al houd je niet zo veel van avocado. Naar recept 

 

 

 

 

Tomaten-koriander salsa

 

Ook weer een heerlijk en gezond Mexicaans dipje, lekker voor bij de borrel, maar ook bij grote garnalen of Chili con carne. Naar recept

 

 

 

Aardbeitjes met mascarpone

 

Ik durf haast niet te zeggen, dat dit heerlijke voorjaarstoetje uit slechte logistiek is ontstaan. Met een paar simpele ingrediënten, maar je een uitstekend toetje. Naar recept

 

 

 

  

Béarnaisesaus - eenvoudiger dan u denkt!

 

Béarnaisesaus staat te boek als heerlijk, maar ook lastig te maken. Ik heb de traditionele manier een beetje aangepast en binnen 10 minuten heb je nu een heerlijke feestelijke saus voor bij je vlees of: ook erg lekker een stukje zalm.  Maakt een feestelijk diner helemaal af!  Naar recept 

                    

Aardappelgratin - de enige echte Franse                          

 

Het is “maar” aardappel en het is wél een beetje arbeidsintensief. Toch is het ó zo de moeite waard! Dit recept voor Gratin Dauphinois komt – hoe kan het ook anders – uit Frankrijk zelf, van de Oma van mijn oude zeilvriend Jean-François. Naar recept

 

 

Spannend spinaziesoepje met zalm

 

Ik at in een restaurantje in Den Haag eens een soepje dat hier op leek. Op mijn manier heb ik getracht het enigszins na te maken. Dit soepje is gezond, lekker, ziet er stijlvol uit en er kan eenvoudig een “low-calories” variant worden gemaakt. Wat wil je nog meer! Naar recept

 

 

Indian summer salad - ook lekker in de winter

 

Deze salade is puur aan mijn fantasie ontsproten en smaakt, al zeg ik het zelf, erg lekker. Hij is pittig, fris en verrassend tegelijk. Ook lekker trouwens om een restje op een broodje of in een wrap te eten als lunchsnack (als er al een restje overblijft). Naar recept

 

 

Steak Vreteno - Bulgaarse cordon bleu

 

De naam “steak” is misleidend. In Bulgarije heet alles wat vlees aan een stuk is, steak. Je gebruikt voor dit recept bij voorkeur varkenshaasjes, al hoewel het met hamlapjes ook prima gaat. Ik heb dit gerecht met veel plezier in diverse restaurantjes in Sofia gegeten. Het duurde even voordat ik de typische smaak kon reproduceren. Dankzij een poging met shoarmakruiden ben ik er in geslaagd. Naar recept

 

Lamshaasjes culinair

 

Dit is een succesrecept dat uit eigen fantasie is ontsproten….. Mijn ouders zouden voor het eerst in mijn nieuwe huis komen eten. Ik wilde ze met iets feestelijks verrassen. Dat is gelukkig gelukt. Het is even pielen om te maken, maar voor een dinertje is het wel erg feestelijk en lekker. Naar recept

 

 

Pollo al Limón - lekker voor de krappe beurs

 

Dit simpele maar feestelijke gerecht heb ik van mijn Spaanse vriendinnen Anna, Rosanna en Mireia meegenomen uit mijn tijd in Engeland. Het is werkelijk heerlijk en heeft veel smaak ondanks de beperkte hoeveelheid ingrediënten. Naar recept

 

 

Steak Tartare

 

Dit at ik voor het eerst in Frankrijk, in een geweldig vleesrestaurant naast een slachterij. Die omgeving was even wennen, maar het eten verrukkelijk. Je bent een liefhebber of niet.  Maar als je filet Américain eet, moet je dit beslist proberen! Met goede en pure ingrediënten heb je een topgerecht, en dat zonder oven of fornuis! Naar recept

 

 

Oosterse ceviche van zalm

 

Een ceviche is rauwe vis gegaard in citroensap. Dit heerlijke voorafje met smaken uit het verre oosten is in tien minuten gemaakt!  En het lijkt alsof je kennis genomen hebt van de hogere kookwiskunde.  Kortom: indrukwekkend lekker, maar voor iedereen toegankelijk.  Probeer het eens als je van Thais eten houdt. Naar recept

 

 

Smeuïge zalmtartaartjes

 

Iets dergelijks at ik voor het eerst in een restaurantje in Leiden. Eerst probeerde ik het met een eitje erdoor na te maken, dat bleek geen succes: het tartaartje viel uit elkaar. Deze manier lukt wel en het is heerlijk. De cherrytomaatjes zijn mijn eigen toevoeging en maken het gerecht af. Naar recept 

 

 

Tian de Legumes - feestelijke groenten uit de oven

 

Het gerecht klinkt heel “sjiek”, maar het is eigenlijk een bijgerecht uit de Provençaalse boerenkeuken, en zóóó lekker dat ook de grootste groentehater dit lekker moet vinden.  Een voordeel is ook dat je ermee kunt combineren, je kunt aan restverwerking doen en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Naar recept

 

Gevulde paprika met tomaten-sinaasappelsaus  - veganistisch feest

 

Dit is de aanpassing van een recept uit een oud Frans tijdschrift. Het smaakt echt zalig en is eenvoudig, al lijkt de lijst van ingrediënten wat lang. Maar het is gewoon een kwestie van dingen bij elkaar gooien, je hoeft er niet echt veel voor te doen. Het brengt bovendien de zon in huis en wie wil dat nu niet? Naar recept

 

Chocolademousse - naar Belgisch recept

 

Wat is er nu fijner dan een feestmaal af te sluiten met een zalige chocolademousse? Dit recept een bewerking van een recept dat afkomstig was van een Belgische vriend, Tom.  Nu zijn België en chocola haast synoniem, dus ik garandeer je een heerlijk toetje. Naar recept

 

 

Citroentaart 

 

Dit gemakkelijke maar erg lekkere recept komt van mijn moeder. Ik heb hem iets aangepast, maar dat maakt het beslist niet veel moeilijker! Ondanks de vele boter die erdoor gaat, is de smaak fris en hij presenteert prachtig, alsof hij met een professionele gasbrander is gekarameliseerd! Naar recept

 

 

 

Trifle met rabarber

 

De Engelse trifle is een heerlijke calorie-bom van laagjes cake met sherry, jam, vruchtjes, custard en slagroom. Custard maken is een tricky klusje en bovendien erg machtig en cholesterolrijk (er gaan in een liter custard ongeveer 10 eidooiers!), dus daar heb ik iets op bedacht. Zelf ben ik gek op rabarber, maar als je liever aardbeien eet, be my guest! Naar recept

 

Schoonmama's super smeuïge sinaasappelsorbet

 

Mijn schoonmoeder verraste ons met kerst op deze heerlijke, maar super eenvoudig te maken sorbet. Een ijsmachine is niet nodig, hij blijft smeuïg! Hij werd als spoom geserveerd tussen twee gangen, maar als toetje is hij ook niet te versmaden. Bovendien: ijs van eigen bodem is toch feest? Naar recept

 

 

Crumble van aardbeien en banaan

 

Deze combinatie bleek via-via-via uit de NRC te komen. Het is echter zo’n successtory, en in een handomdraai te maken, dat ik vind dat ik u dit fantastische gerecht niet kan onthouden. Voor mij onbekende auteur van het recept: hartelijk dank voor het delen van dit geweldige keukengeheim! Naar recept

 

Aardbeienbavarois

 

Deze klassieker hoort er natuurlijk ook bij, vind ik. Een bavarois heeft iets luchtigs maar ook weldadigs. Ik zeg aardbeien, maar je kan er bijna elke soort vrucht doorheen doen. Alleen géén kiwi, want die gaat niet  samen met gelatine. Naar recept

 

 

Perziken in kruidige wijnsaus

 

Dit is een aangepast recept dat ik eens uit een Frans tijdschrift scheurde. Het is beslist niet moeilijk, het enige is dat de wijn eindeloos moet inkoken, zodat er een paar uur lang een pannetje op het vuur staat, dat je af en toe in de gaten moet houden. Maar, maak het eens tijdens een weekend en geniet van het lekkerste toetje ooit – aldus sommige van mijn vriendinnen. Naar recept

 

Sabayon

 

Met suiker, ei en drank maak je dit heerlijke toetje. Ongelofelijk!  Een lekker koekje erbij om de romige creme op te lepelen en je toetje is helemaal af.  Naar recept 

 

 

 

Ile Flottante

 

Deze Franse klassieker leerde ik daar toen ik 14 was. Het is even stoeien met het pocheren van de drijvende eiwit-eilandjes, en je hebt er veel afwas van, maar je inspanningen zullen beloond worden. Bovendien is het hartstikke handig om te kunnen in geval van nood. De hoofdingrediènten melk, suiker en eieren hebben de meesten van ons altijd wel in huis.  Naar recept