SACRÉ CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Pannenkoeken voor Maria Lichtmis

 

Omdat de meeste mensen wel een eigen recept hebben voor gewone pannenkoeken, geef ik hierbij eens een recept voor boekweitpannenkoeken. Ze zijn niet alleer erg lekker, maar ook nog eens glutenvrij. Let wel: ze zijn iets machtiger dan gewone pannenkoeken. Dat heeft overigens als voordeel, dat er minder van hoeft te bakken!

Doe overigens, als je dat leuk vindt, zoals men dat in Frankrijk doet met Maria Lichtmis. Terwijl je een pannenkoek bakt, houd je de koekenpan in de ene hand en een geldstuk in de andere (oorspronkelijk een Louis d’or, maar wie heeft nou nog deze goudstukken in huis) en probeer dan met één hand de pannenkoek om te draaien, zonder dat hij uit de pan valt. Lukt dat, dan zou je een financieel voorspoedig jaar tegemoet gaan. Ander gebruik: de eerst pannenkoek gooi je boven op een keukenkastje. Als hij na een jaar (!) nog niet is beschimmeld, dan biedt dat ook voorspoed.   

 

Voor 4 tot 6 personen:

 

200 à 250 gram boekweitmeel,

ongeveer 750 ml. à 1 liter melk,

3 à 4 eieren,

een snuf zout,

een half zakje bakpoeder,

een eetlepel plantaardige olie (geen olijf, maar zonnebloem- of arachideolie)

en een schepje suiker.

 

Eventueel nog 2 eetlepels oranjebloesemwater,

 

wat fijne citroen- of sinaasappelrasp of

een paar eetlepels vanillesuikerof

gewoon een scheutje grand marnier). 

En boter natuurlijk, ongeveer 50 à 75 gram.

 

Doe alle ingrediënten, behalve de melk en de boter, in een kom. Begin met een halve liter melk toe te voegen en roer met een garde door. Voeg dan net zoveel melk toe totdat je een dun, maar niet waterig beslag krijgt. Gebruik een koekenpan met anti-aanbaklaag. Zet het vuur halfhoog en doe er elke keer een likje boter in. Bak de pannenkoeken zoals je dat gewend bent. Als je nog nooit pannenkoeken hebt gebakken (shame on you!): doe een likje boter in de pan en draai de pan een beetje rond zodat de boter overal een beetje komt. Gebruik steeds ongeveer een halve soeplepel beslag per keer, je wilt een dunne pannenkoek. Giet die in de koekenpan en draai dan de pan voorzichtig rond totdat de hele bodem bedekt is met een dun laagje beslag. Na ongeveer een minuut de pannenkoek even los schudden, keren met een brede (plastic) spatel, en nog ongeveer 30 seconden laten bakken. De pannenkoek eruit halen met de spatel en op een bord leggen, of gewoon op een bord laten glijden.  Dit vergt gewoon handigheid: hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker. Herhaal en leg alle pannenkoeken op elkaar.

 

Je kunt de pannenkoeken warm houden op een rechaud of in de oven op 100 graden. Doe er op waar je zin in hebt. Als je het ‘verantwoord’ wilt houden, investeer dan in maple syrup (ahornsiroop), ook tegenwoordig in de supermarkt te krijgen, honing of bijvoorbeeld geprakte (eko) banaan met wat geraspte (fair trade) chocola.

 

Vind je zoete pannenkoeken te frivool? Laat de suiker weg en maak een vulling van kaas en/of spek en/of ham (bak die nog even mee), of een ragoutje. Of bak er wat paddenstoelen bij met wat knoflook, peterselie, peper en zout en lekker wat boter. Je kunt voor de extra verantwoorde variant nog wat deelblokje gesneden spinazie toevoegen aan het beslag of wat fijngeraspte wortel. En over de pannenkoek dan wat zachte geitenkaas met honing over brokkelen. Smullen maar. Of: beleg de pannenkoekjes met gerookte zalm en wat zure room, eventueel met wat dille, zelfs caviaar. Kortom, je kunt iedereen met deze pannenkoeken behagen: van geitenwollen-sok tot lamswollen-trui, en alles daar tussenin.