SACR… CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

24 juni: Midzomer - Sint Jan

 

 

 

 

Zweedse midzomer zure haring met krieltjes

 

In Zweden wordt midzomer, oftewel het Sint Jansfeest, uitbundig gevierd. Traditioneel staan dan zure haring, krieltjes met zure room en dille en aardbeien op het menu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zure haring

 

4 Hollandse nieuwe haringen

1/2 dl. azijn

1 dl. water

2 laurierblaadjes

1 el. suiker

1 tl. peperkorrels

1 tl. korianderzaadjes

3 kruidnagels

 

Snijd de haringen in stukjes, verwijder de staart en probeer ook met een pincet zoveel mogelijk kleine graatjes te verwijderen. Doe ze minstens 6 uur (iets meer mag ook, maar niet tť lang, dan valt de haring uit elkaar) in de marinade van de overige ingrediŽnten. Zorg dat ze goed onder staat en zet ze zo lang in de ijskast.

 

 

 

Krieltjes met zure room en dille

 

600 ŗ 800 gr. krieltjes

1 bosje verse dille

1 bakje zure room ŗ 125 ml.

peper en zout

 

eventueel: een scheutje truffelolie

 

Was de krieltjes en kook ze in de schil in ongeveer 20 ŗ 25 minuten gaar. Giet ze af en snijd ze in tweeŽn. Meteen peper en zout en eventueel met een scheutje truffelolie besprenkelen, als ze nog heet zijn, dan nemen ze deze smaken snel op. Zodra ze zijn afgekoeld, de dille fijnhakken, een beetje voor de decoratie achterhouden en de rest mengen met de zure room. Schep de room door de krieltjes en besprenkel er dan nog wat peper en dille over. Serveer op kamertemperatuur. Drink er desgewenst aquavit bij en sluit af met aardbeien met slagroom. Ook ideaal om voor een picknick mee te nemen!