SACR… CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

Ierse Bannock

 

 

eenvoudig    voorbereiding 15 minuten        bakken 30 minuten    

 

Wat is Bannock?

Bannock wordt traditioneel in Ierland, Schotland, en delen van de VS en Canada gegeten op 26 september, Michaelmas. Het is een brood dat zonder gist wordt gemaakt, daardoor niet hoeft te rijzen en niet hoeft worden doorgekneed. Het kan gemakkelijk buiten op het open vuur gebakken worden, waarschijnlijk gebeurde dit vroeger. De Ierse variant wordt met karnemelk gemaakt.

 

Nodig voor 1 brood:


500 gram bloem
4 ŗ 5 flinke eetlepels (basterd)suiker
1/2 tl. zout

1/2 tl. dubbelkoolzuurhoudende soda (baking soda) of een zakje bakpoeder
een flinke hand (blanke) rozijnen
+/- 3 dl. karnemelk

3 ŗ 4 eetlepels gesmolten boter of plantaardige olie

 

 

Zet de oven op 200 graden.
Doe de bloem in een kom, en meng met de suiker, het zout, het soda/bakpoeder, 2 eetlepels van de boter of olie en de rozijnen. Voeg dan langzaam aan de karnemelk toe en kneed even door totdat er een soepele bal van ontstaat.

Besmeer een koekenpan die in de oven kan, of anders een springvorm in nog wat van de olie/boter en leg daar het deeg in. Bak het brood op een zacht vuurtje ongeveer 5 minuten, smeer nog wat olie/boter op de bovenkant en zet het brood dan in de oven. Haal na ongeveer een kwartier het brood eruit en keer het dan om. Zo worden beide kanten knapperig. Na ongeveer weer 10 minuten is het brood dan gaar. Hoe weet je dat? Haal het brood uit de oven (gebruik alsjeblieft een pannelap, het handvat is loeiheet!) en klop er even op. Als het een beetje hol klinkt, is het gaar.

Voeg naar believen nog andere ingrediŽnten toe, zoals kaneel, kruidnagel, allspice, speculaaskruiden. Of, voor een nog verantwoordere variant gebruik je voor een deel volkorenbloem, speltmeel of rogge. Dan heb je misschien wel iets meer of minder karnemelk nodig.