SACR CUISINE

OVER ETEN EN CHRISTELIJKE FEESTEN

 

 

 

4 Mei: Herdenk de honger

 

Nee, 4 mei is natuurlijk geen Christelijke feestdag. Het is niet eens een feestdag. Het is wl een dag waarop we wat meer stil zouden kunnen (en moeten, vind ik) staan bij de verschrikkingen van de oorlog. De tweede wereldoorlog in het bijzonder, en oorlogsgeweld in het algemeen in bredere zin. Ik vind dus ook dat je daarbij goed stil zou kunnen staan door eens op die dag te eten wat men in de oorlog - als het meezat - misschien had gegeten. Nee, geen tulpenbollen, dat gaat hem toch niet worden vrees ik. Ik zocht naar een recept dat ook nog anno nu te maken valt.

 

Nu wil het mooie dat ik het kookschrift van een achteroud-tante heb  gerfd. Tante Luus was uit 1898 en dus in de 40 in de oorlogsjaren. En als goede huisvrouw had zij de huishoudschool gedaan (in de jaren '10!). Recepten schreef ze met de hand in een schriftje. Dat schriftje bleef haar kookbijbel. In de oorlogsjaren knipte ze stukjes uit de krant, waarin aan de huisvrouw werd geadviseerd hoe ze toch nog een smakelijke maaltijd kon voorzetten, terwijl het ondertussen aan zo veel ontbrak. Dat ze die recepten ook echt heeft bereid, blijkt uit het feit dat ze ze verderop in haar schrift weer met de hand heeft uitgewerkt om er haar eigen draai aan te geven. 

 

Voor mij een aanleiding om onderstaande gerechten te maken en eenieder aan te sporen om vandaag eens niet bourgondisch te eten, maar soberheid te betrachten, in nagedachtenis aan iedereen die geleden heeft onder de oorlog. Misschien wil je zelfs onderstaande gerechten eens proberen. Als ik naar de foto van dit kindje kijk, kan ik ook niet anders. Met een knoop in mijn buik besef ik mij, dat als ik eerder was geboren, dit heel goed mijn kindje had kunnen zijn.

 

 

Havermoutlapjes

 

voorbereiding: 15 minuten   laten wellen: 1 uur   bakken 10 minuten

 

Deze lapjes werden gegeten in plaats van vlees. Let wel: dit gerecht stamt al uit 1942. De chte honger moest nog komen. Overigens is het een zeer smakelijk gerecht, lekkerder dan de ingredinten doen vermoeden.

 

Voor 4 personen:

 

125 gram havermout

100 125 ml. water

2 eetlepels bloem

1 oude boterham

1 eetlepel tomatenpuree

1/2 tl. maggi

wat peper en zout

een weinig vet

 

eventueel:

nootmuskaat

een snufje gedroogde kruiden 

een half gesnipperd uitje of kruiden uit de tuin

 

 

 

Wel de havermout in 100 ml. water gedurende 1 uur. Voeg ondertussen aan het mengsel 2 eetlepels bloem, een eetlepel tomatenpuree, de maggi en wat peper en zout toe. Eventueel nog wat nootmuskaat, gedroogde kruiden en/of wat ui en/of wat kruiden uit de tuin.

 

Is het mengsel na een uur t droog? Voeg dan nog een beetje water toe, maar je moet een redelijk stevig mengsel krijgen, anders valt het uit elkaar.

 

Rooster de droge boterham en rasp tot paneermeel (of gebruik een beschuitje dat je verkruimeld of instant paneermeel.

 

Verdeel het mengsel in vieren, maak er met je hand lapjes van (alsog het kleine schnitzels zijn en dep boven- en onderkant in de paneermeel.

 

Bak op laag vuur in 'een weinig vet'. Ongeveer 5 minuten per kant. Serveer met een gekookte aardappel per persoon in plakjes. Resteert er nog een drupje vet na het bakken? Drup dat dan over de aardappel.

 

 

 

'Smakelijk belegde boterham zonder boter'

 

voorbereiding 5 minuten

 

Met bovenstaande titel werd dit recept aangekondigd. En ik moet eerlijk zeggen: z smakelijk is het niet. Het heeft een smaakje, c'est tout. Maar dat is geen reden om het niet te maken!  Beleef n lunch of diner waar onze (voor)ouders eens heel blij mee waren.

 

 

Nodig voor 4 personen:

 

1 gekookte aardappel

1 1/2 eetlepel azijn

een paar druppels maggi

wat zout

een paar eetlepels water

wat verse kruiden

 

Prak de aardappel, voeg azijn, maggi en zout toe en een paar eetelepels water tot je een smeuge massa krijgt. Knip er wat verse kruiden naar smaak toe en smeer over een eenvoudige boterham. Voor de verandering misschien het goedkoopste industriebrood dat je kunt vinden.